Bozanić o pedofiliji: Svatko tko to zataškava – griješi

Dnevnik.hr

Bozanić o pedofiliji: Svatko tko to zataškava – griješi

Zagreb, 22.03.2010., 13:54 | Ivana Pezo

Predstavljeno je pismo hrvatskih biskupa za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatski biskupi, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko – osječki i predsjednik HBK, Marin Srakić, nadbiskup riječki Ivan Devčić, te nadbiskup zadarski, Želimir Puljić, poručuju kako u Europsku uniju ne smijemo ući na koljenima. Odbacuju tezu da su euroskeptici, ali dodaju kako im nije svejedno kakva će nova Europa biti.

‘Doista, nismo ovdje od jučer. U Europi nismo stranci, i nismo bez ‘osobne iskaznice i osobne prtljage’. Prepoznatljivi smo po svom imenu, po kojem nas i drugi prepoznaju, a tako prepoznati na taj se poziv i odazivamo’, kažu biskupi.

Kardinal Josip Bozanić osvrnuo se i na Papino pismo isprike povodom pedofilskih skandala. ‘Kad Papa govori, onda govori u ime čitave Crkve i mi stojimo iza njegovih riječi’, kazao je zagrebački nadbiskup, dodajući kako pismo nije zakašnjelo, već je došlo u vrijeme kad je i trebalo doći.

‘Svatko tko dođe do spoznaje tako nečeg dužan je prijaviti to civilnim vlastima i svatko tko zataškava – griješi. Ako se nekome nešto dogodilo, i to netko zna, onda je dužan to prijaviti. Kao da se nešto dogodi u školi…I tu moramo biti u istom odnosu, jer svi imaju iste dužnosti i prava u društvu. To su teške stvari i tome se mora odgovorno, a ne ideološki pristupiti, s nastojanjem da se to u društvu ne javlja i ne ponavlja. U javnosti se o tome selektivno govori, a treba se pristupati na isti način prema svima’, rekao je Bozanić.

Jedna misao o “Bozanić o pedofiliji: Svatko tko to zataškava – griješi

1. Treba se pristupati na isti način pema svima. A kako to? Prebaciti svećenika pedofila u drugu župu pa da tamo zlostavlja još djece? Vrlo je lako izgovoriti te riječi. Mogu dati ruku u vatru da Sean Brady ne bi bio tako pošten na riječima kao Bozanić da nisu otkrili da zataškava “djela” jednog pedofila. Odličan pristup – zataškavati dok se ne otkrije i onda glumiti moralistu. Sramota. I onda se katolici usuđuju reći da je potreban bog i religija da se stvori moralni kodeks. Ja nisam katolkinja a ne bih mogla spavati noću da znam da čovjek zlostavlja djecu, odmah bih to prijavila. Je li palo na pamet papi i ostalima da možda “prohodočaste” po familijama čija su djeca zlostavljana? Da pitaju kako su, da pomognu? Ne, naravno. O velikih li titula i velikih li riječi i obećanja, a kolika je prljavo i krvavo ispod toga!

Sviđa mi se