Crkva u Njemačkoj uvodi obavezu prijavljivanja pedofilije državi?

Index.hr

Crkva u Njemačkoj uvodi obavezu prijavljivanja pedofilije državi?

 Tekst: J.D.

19.03.2010.

SKANDAL s pedofilijom koji je do srži zatresao Crkvu u Njemačkoj počinje dobivati prve posljedice u Bavarskoj, domovini pape Benedikta XVI., u kojoj biskupi namjeravaju uvesti obavezu prijavljivanja seksualnog zlostavljanja policiji.

 http://www.index.hr/vijesti/clanak/crkva-u-njemackoj-uvodi-obavezu-prijavljivanja-pedofilije-drzavi-/481630.aspx

Nadbiskup münchenski Reinhard Marx rekao je novinarima nakon završetka prve proljetne sjednice župe München-Freising kako će biskupi predložiti “obavezu prijavljivanja pri svakoj sumnji na seksualno i fizičko zlostavljanje državnom odvjetništvu, koje će samostalno odlučiti kako će postupiti”.

Nulta tolerancija

To efektivno znači da se želi prekinuti praksa pri kojoj su neki biskupi i nakon otkrića o zlostavljanju djece zadržali svoj položaj i slobodu.

Biskupi su također žrtvama obećali pomoć. Marx je rekao da bi žrtvama trebalo omogućiti “pravdu”: “Ne želim odbaciti mogućnost da bi to moglo značiti i financijsku pomoć”.

Nedugo prije jučerašnje objave javnosti su postali poznati novi slučajevi zlostavljanja. Bavarski svećenik Sturmius W. Suspendiran je pod sumnjom da je 1971. kao pomoćnik u zboru kojeg je vodio Georg Ratzinger, brat pape Benedikta, mjesecima zlostavljao 11-godišnjeg dječaka.

Novi slučajevi

Zanimljivo je da je isti svećenik prije nekoliko dana na web stranici svoje župe napisao kako “katoličko svećenstvo nije skupina pedofila”, te kako je “zlostavljanje djece stravična stvar koju treba najteže osuditi”.

Također, jedan benediktinski svećenik iz Nordrhein Westfalena sam je priznao da je zlostavljao 19 djece, a neke od njih je tjerao na oralni seks.

Vatikan je najavio kako će papino pastoralno pismo Ircima, prvi službeni vatikanski dokument koji će se baviti isključivo pedofilijom, objaviti u subotu. “Nadam se da će vam pastoralno pismo pomoći pri putu ka miru, ozdravljenju i obnavljanju vjere”, rekao je Benedikt.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s