Crkva napokon priznala da je uništila put koji je zacrtao Krist

BENEDIKT XVI. POSJETIO LUTERANSKU ZAJEDNICU
Papa: Uništili smo put koji je zacrtao Krist

 

 

Molimo da nam Gospodin podari jedinstvo, kako bi nam svijet povjerovao, rekao je papa Benedikt XVI.

 

Jedinstvo prekinuto na brojnim putovima; to je kršćanska stvarnost koja ipak ne smije dovesti do žalosti, nego do uzdizanja molitve Bogu kako bi svi bili jedno – razmišljanje je pape Benedikta XVI. koje je izrazio u nedjelju, 14. ožujka, tijekom posjeta luteranskoj zajednici u Rimu.

http://www.kriz-zivota.com/zoom/5397/papa_unistili_smo_put_koji_je_zacrtao_krist/ 

 

Čovjek je uništio put koji je zacrtao Krist koji se, umirući za sve ljude, prvi učinio pšeničnim zrnom. Mi smo na više putova podijelili onaj jedini put ljubavi koji znači darovati se drugima bez ustezanja.

Papa je tim riječima opisao jedinstvo koje još uvijek nedostaje među kršćanima; jedinstvo koje još uvijek treba napredovati, a koje je prekinuto zbog nesposobnosti za nasljedovanjem puta koji je pokazao Isus. Kristov put znači prihvatiti križ, znati živjeti zajedno nadu i bol, posvećujući se bližnjemu, i to u neizmjernoj ljubavi, poput one koju je pokazao Isus.

Luteranska je zajednica radosno dočekala Papu, a njezina se predsjednica Doris Esch spomenula važnih koraka koji su približili katolike i luterane, te posebno istaknula posjet pape Ivana Pavla II. prije 25 godina i potpisivanje Zajedničke izjave prije 10 godina.

Oba su ta iskustva živa i važna u našoj zajednici, kazala je predsjednica luteranske zajednice te dodala kako su ti događaji i ohrabrenje za nastavak hoda na ekumenskome putu.

I pastor Jens-Martin Kruse govorio je o radosti, ističući kako se kršćanska radost nalazi u pouzdanju u Boga, te napomenuo da su katolici i luterani podijeljeni, ali su zajedno okrenuti prema Kristu. Na te se riječi nadovezao Papa koji već u ovome susretu s luteranima vidi jedinstvo.

Jedinstvo postoji jer svi zajedno gledamo u jednoga Krista. Ekumenski put stoga treba nastaviti – ohrabrio je Papa te dodao: Molimo da nam Gospodin podari jedinstvo, kako bi nam svijet povjerovao.

 

17.3.2010

Radio Vatikan / Križ života

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s