Njemački katolici traže objašnjenje, a papa šuti

Deusche welle

Politika | 15.03.2010

Njemački katolici traže objašnjenje, a papa šuti

Papa Benedikt XVI. se i dalje ne izjašnjava o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece u katoličkim obrazovnim ustanovama u Njemačkoj. Katolici traže objašnjenja i izjašnjenja.

Pored raznih organizacija je i katolički reformski pokret “Mi smo crkva” tražio objašnjenje od pape u slučaju premještanja jednog pedofilnog svećenika po njegovu nalogu. Radi se o slučaju u kojemu je papa Benedikt XVI, tada još nadbiskup Joseph Ratzinger, 1980. odobrio premještanje jednog pedofilnog svećenika u svoju nadbiskupiju München i Freising, radi terapije.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5354519,00.html 

Bildunterschrift: Taj svećenik je poslije, nakon što je 1982. nadbiskup Ratzinger otišao u Rim, postavljen kao dušobrižnik u župi u kojoj je ponovno zlostavljao djecu.

Crkva u najvećoj krizi od 1945.

Vatikan je odbacio svaku odgovornost pape za ovaj slučaj, navodeći da Ratzinger kao nadbiskup nije mogao detaljno provjeriti sve ono što potpisuje te da je “propao pokušaj uvlačenja pape u skandal”. O pokušaju uvlačenja u skandal uopće nije riječ u cijeloj toj priči, kaže Christian Weisner iz pokreta “Mi smo crkva”. Weisner navodi da vjeruje da se Ratzinger kao teolog i profesor teologije zasigurno nije brinuo za svaki detalj u svojoj nadbiskupiji, ali da je, s druge strane, funkcija biskupa visoko moralni i administrativni autoritet unutar Crkve. “To znači, ono što biskup kaže, to se i izvršava. A ako se preuzme ta funkcija, onda se mora preuzeti i odgovornost za ono, što se u njegovo ime ili s njegovim potpisom radi”, kritizira Weisner.

U međuvremenu je i njemačka organizacija “Katolička mladež” zatražila od pape da se izjasni o skandalima u obrazovnim ustanovama katoličke Crkve. Dirk Tänzler, predsjedatelj Saveza njemačke Katoličke mladeži, je naglasio da bi se papa trebao izjasniti o slučajevima zlostavljanja, jer se to tiče svih ljudi, bili oni vjernici ili ne. “Crkva u Njemačkoj se nalazi u jednoj od najvećih kriza od 1945”, kazao je Tänzler.

Treba preispitati svrhu celibata

Bildunterschrift: Da se Crkva nalazi u teškoj krizi, u tome se s Tänzlerom slaže i Alois Glück, predsjednik Centralnog komiteta njemačkih katolika. Ali se ne slaže s Tänzlerom u mišljenju da se papa treba uključiti u rješavanje te krize u njemačkoj Crkvi. Glück smatra da bi se papa trebao tek onda uključiti, ako odgovorni u katoličkoj Crkvi u Njemačkoj ne uspiju riješiti krizu i razjasniti slučajeve zlostavljanja. 

Za to vrijeme je u središtu pozornosti i diskusija o svrsi celibata. Dirk Tänzler iz organizacije “Katolička mladež” je kazao da sumnja u smisao celibata. Mnoge organizacije se u međuvremenu sve jače zalažu za dodatne reforme unutar katoličke Crkve, u fokusu čega upravo stoji celibat. No, nijedna od organizacija celibat ne smatra odgovornim za slučajeve zlostavljanja. Nego, jednostavno vide potrebu reformiranja unutar Crkve. Tako se uglavnom traži da Crkva promijeni svoj pristup prema ljudskoj seksualnosti i otvoreno o tome diskutira, bez dodatnog tabuiziranja.

Autorica: Marina Martinović (afp, kna, epd, dpa)

Odg. ur.: A. Slanjankić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s