Vatikan:mafijaška udruga

Slobodna Dalmacija

25.02.2009. | 19:19

Ivan pavao II želio stati nakraj vatikanskoj mafijaškoj udruzi

Atentat na Papu radi pranja novca

Atentat na poglavara Katoličke crkve papu Ivana Pavla II. koji se odigrao u svibnju 1981. na vatikanskom Trgu sv. Petra, a koji je izveo turski ekstremist Mehmet Ali Agca organizirala je nekolicina vatikanskih vjerodostojnika u dogovoru s pripadnicima talijansko-američke mafije.

Ovu verziju napada na papu Ivana Pavla II. koji još uvijek nije do kraja rasvijetljen donosi bugarska novinska agencija “Blitz”, koja je objavila i ekskluzivni intervju s Assenom Marcevskim, inače službenim tumačem tijekom sudskog procesa protiv Bugara Sergeja Antonova, kojega je Agca optužio kao jednog od organizatora atentata.

vatikan mafija

Marcevski u razgovoru za “Blitz” demantira rezultate istrage talijanskog Parlamenta, odnosno tzv. Mitrokhinove komisije provedene 2006. godine kojom su se potvrdile pretpostavke da iza atentata stoji između ostalog i Sovjetski Savez, čiji je cilj bio ubojstvom Pape eliminirati potporu koju je Vatikan pružao poljskom sindikatu “Solidarnost”.

Marcevski u razgovoru iznosi neke pojedinosti koje objavljuje u svojoj knjizi koja će na europske knjižarske police stići na proljeće. Prema njima, Ivan Pavao II. je namjeravao u svetu kuću “uvesti red” i velike promjene.

One su se sastojale u obuzdavanju moćnih vatikanskih masona i smanjivanju utjecaja američkog biskupa Paula Marcinikusa, direktora IOR-a, odnosno središnje banke Svete Stolice, a znamo da Vatikan spada u najbogatije države na svijetu.

Marcevski tvrdi da je moćna banka IOR prala novac talijansko-američkih mafijaša koji je u blagajne IOR-a dolazio iz trgovine narkoticima. Namjere Ivana Pavla II. da uništi cijeli taj začarani krug, koje je prema Marcevskom imao i njegov prethodinik Ivan Pavao I., koji je umro iznenadnom smrću samo 33 dana nakon izbora, dovele su do udruživanja vatikanskih i mafijaških moćnika.

Prema teoriji bugarskog tumača i pisca, izabrali su estremista Agcu, između ostalog, i zato što je ovaj već ranije javno govorio o namjeri eliminiranja Pape iz vjerskih razloga. Inače, atentat na Trgu sv. Petra 1981. godine nije bio jedini pokušaj ubojstva Ivana Pavla II..

Godinu dana poslije u Fatimi, portugalskom svetištu, ultrakonzervativni španjolski svećenik pokušao je bajunetom usmrtiti papu. To su dva javno dokumentirana slučaja.

Međutim, brojne su pretpostavke prema kojima je više skupina planiralo atentat na tadašnjeg katoličkog poglavara, koji je ipak umro prirodnom smrću 2005. godine.

Nina Kljenak