Pedofilija u RKT Crkvi 2009.godine

Javno.hr

SJEDINJENE DRŽAVE

14. OžUJKA 2009. 19:52h

Raste broj tužbi za pedofiliju u Katoličkoj crkvi

 SAD bilježi porast broja tužbi za seksualno zlostavljanje protiv Katoličke crkve. Svaka peta žrtva bila je mlađa od deset godina.

Broj novih tužbi za seksualno zlostavljanje protiv svećenika Rimokatoličke crkve u SAD-u prošle je godine povećan za 16 posto na više od 800, prema izvješću Crkve koje u subotu prenose američki mediji.

http://www.javno.com/hr-svijet/raste-broj-tuzbi-za-pedofiliju-u-katolickoj-crkvi/242767

Navodi se da je u 2008. Crkva isplatila 436 milijuna dolara u slučajevima zlostavljanja, većinom za naknadu štete žrtvama.

Istraživanjem, koje je obuhvatilo više od 200 biskupija i vjerskih redova diljem SAD-a, utvrđeno je da je svaka peta žrtva bila mlađa od 10 godina kada je zlostavljana.

Crkva je na pravom putu u nastojanju da se zaštite djeca

Iako je broj tužbi protiv Crkve povećan u 2008., ukupan trošak njihovog rješavanja smanjen je za 29 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Associated Press navodi da je 2007. bila godina s neuobičajeno visokim troškovima, jer je u njoj nadbiskupija Los Angelesa počela isplaćivati naknade od 660 milijuna dolara, iz nagodbe s oko 500 tužitelja.

Godišnje izvješće prati napredak u primjeni Povelje o zaštiti djece, koju je Biskupska konferencija SAD prihvatila nakon izbijanja skandala zbog pedofilije među pripadnicima Rimokatoličke crkve u Bostonu 2002. godine.

Kardinal Francis George iz Chicaga izjavio je u povodu objave izvješća za 2008., kako je Crkva “na pravom putu” u svom nastojanju da se bolje zaštite sva djeca u društvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s