Papu u Haag kao i sve zločince

papu u haag

Gilbert&George

PAPU U HAAG KAO I SVE ZLOČINCE

Mirjana Dugandžija / 09.03.2010. 20:00:10

Slavni britanski dvojac – autori jednog od najprovokativnijih umjetničkih opusa suvremene umjetnosti – za Globus govori zašto se sve više okreće temama inspiriranima religijom i Crkvom

U Fournier Streetu br. 12, u istočnom Londonu, u ulici staroj 200 godina, kojoj su se opasno približili neboderi Cityja, vrata otvara George u zelenkastom odijelu od tvida, bijeloj košulji i s kravatom. Poziva nas u kuću gdje nas dočekuje Gilbert. On je Talijan, iz Dolomita, gdje je rođen 1943., za razliku od Georgea rođenog 1942. u Devonu.

U domu dva suzdržana gospodina, koji su se upoznali kao studenti na londonskoj St. Martin School of Art, već desetljećima nastaje jedan od najprovokativnijih umjetničkih opusa suvremene umjetnosti, s naglaskom na seksualnosti, odnosno gay seksualnosti, religiji, moralu, smrti… Gilbert i George, koji su 80-ih napadani zbog “glamurizacije” opasnih tipova iz istočnog Londona, skinheada, kasnije privlače medijsku pažnju prizorima golotinje, seksa, upotrebom tjelesnih izlučevina, sperme, urina, izmeta na svojim djelima (Naked Shit Pictures). No, oni tvrde da je, u svemu tome, riječ tek o ispitivanju morala i angažiranoj umjetnosti.

Posjetili smo ih u povodu velike izložbe koja će biti otvorena 10. svibnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a na kojoj će se predstaviti radovima iz jednog od novijih ciklusa ”Jack Freak Pictures”.

GILBERT: Pogledajte današnjeg papu, neprestano govori protiv abortusa, konzumerizma, ovoga i onoga, i to mi se uopće ne sviđa… Papu bi trebalo odvesti u Haag i suditi mu kao i svakome tko je počinio zločin.

GEORGE: Papa je odgovoran za zabranu kondoma što je prouzročilo smrt milijuna u Africi, na Dalekom istoku, na Filipinima, mnoge napade na homoseksualce, samoubojstva, smrti zbog nelegalnih pobačaja…

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA