Papa brani celi bat, ali Crkva će ga možda ukinuti za 50 godina

OBJAVA: 12.03.2010 / 18:19

NEŽENSTVO

Papa brani celibat, ali Crkva će ga možda ukinuti za 50 godina

Papine riječi o celibatu dolaze nakon što je bećki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn kazao kako je jedan od uzroka zbog kojih svećenici zlostavljaju maloljetnike to što se ne smiju ženiti

VATIKAN – Svećenički celibat i latinski obred ostaju kao “sveta“ vrijednost, kazao je papa Benedikt XVI. sudionicima međunarodnog teološkog savjetovanja koje je primio u petak u Vatikanu. Na savjetovanju koje je organizirala Kongregacija za kler na Lateranskom sveučilištu sudjelovao je i mostarski biskup Ratko Perić. Papine riječi o celibatu dolaze nakon što je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn kazao kako je jedan od uzroka zbog kojih svećenici zlostavljaju maloljetnike to što se ne smiju ženiti.

Katolička crkva ipak se priprema ukinuti celibat, ali za takav su joj potez potrebne godine, odnosno tek za oko 50 godina će se i katolički svećenici moći ženiti. Takvu mogućnost iznosi list Repubblica u broju od petka. Izučavanje posljedica i put do toga cilja je dugačak. Za taj su proces zaduženi predstavnici Kongregacije za kler kojem je na čelu kardinal Claudio Hummes, koji je 2006. imenovan pročelnikom te kongregacije je izjavio kako “celibat nije dogma”. Celibat je jedno od središnjih pitanja Katoličke crkve i Vatikan je vrlo oprezan. List Repubblica kaže kako se radi na njegovu ukidanju u velikoj tajnosti. Ukidanje celibata “značilo bi pravu revoluciju”, iznosi list te pretpostavlja kako će biti vrlo osjetljivo odluku obznaniti javnosti. Zbog toga se predviđa kako će do ukidanja celibata doći tek za 50 godina. Time će se Katolička crkva još više približiti anglikancima, luterancima, ali i pravoslavcima.

U petak je zaključeno savjetovanje Kongregacije za kler na kojem je kardinal Hummes kazao kako je “svećenički celibat dar Duha svetoga i treba ga se živjeti sa srećom i u tolerantnom odnosu s Gospodinom”. Dakle, sadašnji je Hummesov govor sasvim drugačiji od onoga na početku mandata.

Gerhard Mueller, biskup Regenzburga, takvu je pretpostavku nazvao “glupošću”. A upravo je u Regezburgu je ovih dana izbio skandal zbog toga što su svećenici seksualno zlostavljali djecu zbora biskupije kojem je na čelu svojedobno bio Papin brat Georg Ratzinger.

Papa Benedikt XVI. primio je u petak izaslanstvo sa savjetovanja Kongregacije za kler i kazao kako celibat ima svetu vrijednost i kako “grijesi malobrojnih svećenika” ne smiju okaljati većinu. Papa je razgovarao i s njemačkim biskupima na čelu s predsjednikom Biskupske konferencije Robertom Zollitschom, koji također odbacuje povezivanje celibata s pedofilijom među svećenicima.

Na nultu toleranciju prema svećenicima pedofilima pozvao je mons. Silvano Maria Tomasi, predstavnik Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima. Istodobno su u Austriji tri svećenika iz samostana Kremsmuenster u Kirchdorfu isključena iz obveza jer su optuženi za seksualno zlostavljanje učenika jezuitske škole u samostanu.

Švicarski teolog Hans Kung napisao je opširan članak u listu Repubblica u kojem navodi kako je celibat ipak jedan od uzroka pedofilije među svećenicima. Zabrana svećenicima da se žene uvedena je tek u 11. stoljeću odlukom pape Grgura VII., a zapravo zbog nekih pitanja vezanih s nasljedstvima imovine.

– Obvezni je celibat osnovni uzrok katastrofalnog pomanjkanja svećenika – drži Hans Kung i dodaje kako zbog te obveze dolazi i do devijacija.