Skandal okaljao tisuću godina zbora iz Regensburga

Novi List
Datum objave: 6.3.2010 u 08:51h
Seksualno zlostavljanje i dalje potresa Njemačku

regensburg novi list skandal

Skandal okaljao tisuću godina zbora iz Regensburga

BERLIN – Glasoviti zbor dječaka Regensburga »Regensburger Domspatzen« kojim je 30 godina ravnao brat pape Benedikta XVI. okaljan je skandalom seksualnih zlostavljanja u katoličkoj crkvi koji tjednima potresa Njemačku, objavljeno je u petak.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/skandal–okaljao-tisucu-godina-z.aspx

Biskupija Renegsburga je priznala jedan slučaj seksualnog zlostavljanja koji datira od početka 1950.-ih u najstarijem njemačkom zboru »Regensburger Domspatzen« (Vrapci Regensburga)., osnovanom 975. godine. »Javila se jedna žrtva, ali očekujemo da nam se javi još jedna«, rekao je glasnogovornik biskupije Clemens Neck na konferenciji za novinare. Institucija je obznanila tu aferu u pismu roditeljima koje je objavljeno u četvrtak ujutro na njihovoj internet stranici.

Biskupija je navela da posjeduje »informacije o nekoliko slučajeva zlostavljanja između 1958. i 1973.« i moli sve potencijalne žrtve zlostavljanja da se jave. Biskup George Ratzinger, brat Benedikta XVI. vodio je zbor od 1964. do 1993. Na lokalnom radiju Bayerische Rundfunk je izjavio da o slučaju ništa ne zna.

Biskupija jamči da će rasvjetliti sve moguće slučajeve iako su neki stari pola stoljeća. Dva dokazana slučaja se odnose na dva bivša crkvena dužnosnika te svjetski poznate institucije. Obojica su osuđena na zatvorske kazne i umrli su 1984.

Jedan je zamjenik direktora instituta, bivši profesor religije koji je 1953. stupio na dužnost i 5 godina kasnije je izbačen iz glazbene gimnazije. Bio je osuđen na dvije godine zatvora, a zatim je otišao u samostan u Švicarskoj od 1961. do 1982. Neck je rekao da ne znaju o kakvim se zlostavljanjima radi ni je li bilo drugih žrtava kasnije, te da se to istražuje. Drugi je bivši direktor internata koji je bio osuđen na 11 mjeseci zatvora 1971. zbog zlostavljanja počinjenog prije 1969.

U petak je predano izvješće o djeci žrtvama seksualnih zlostavljanja tijekom desetljeća u benediktinskoj opatiji Ettal u gornjoj Bavarskoj. U utorak je tužiteljstvo pretražilo opatiju, a jedan svećenik je priznao da je »skidao« pornografske fotografije.

Njemačka biskupska konferencija je zadužila krajem veljače biskupa Triera Stephana Ackermanna da istraži taj skandal koji potresa njemačku katoličku crkvu od kraja siječnja.

Predsjednik biskupske konferencije Robert Zollitisch 12 . ožujka odlazi u Vatikan na susret s papom Benediktom XVI. (Hina/AFP)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s