Misterij Rimokatolička crkva

Na “znanstvenom skupu” o 600. obljetnici čašćenja Kristove Krvi u Ludbregu koji je održan 04.ožujka biskup Mrzljak zaželio je da ludbreški događaj bude poticaj da se nadalje produbljuje vjera u misterij pred kojim se svaki vjernik nalazi.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=15767&act=view

Vjernici se doista nalaze pred misterijem. U što to vjeruju, što s time o čemu se održavaju “znanstveni skupovi” trebaju učiniti i kakvog praktičnog utjecaja ima takav nauk na njihove stvarne živote van samostana, crkvi, župnih ureda?

Da li im netko iz crkve zna objasniti o čemu je točno riječ ali bez misterioznih objašnjenja? Možda nam Glas Koncila kao glasilo Kaptola može pomoći?

03.ožujka je na Fakultetu političkih znanosti održan okrugli stol na temu “Svjetonazori u medijima” a u suorganizaciji Fakulteta političkih znanosti i Hrvatske radiotelevizije. Miklenić Ivan je pri tom istaknuo da su urednici glavni problem hrvatskog novinarstva, budući da mediji svojim sadržajima bježe od hrvatske stvarnosti te je iskrivljuju.

Iz ove izjave Miklenića vidimo da Glas Koncila nam ne može pomoći jer iskrivljuje stvarnost. Još jedan misterij u pronalaženju Istine!

„Mediji su kao industrija – ukoliko ne budu isporučivali kvalitetne proizvode, propast će”, kazao je Miklenić.

       Tko će nam isporučiti kvalitetan proizvod? Crkva? Tu je sve puno misterioznih proizvoda, a Glas Koncila iskrivljuje stvarnost?

Što nam je činiti? Možda poslušati glas Mladenke Šarić koja je na Okruglom stolu konstatirala da u Hrvatskoj ne postoji podjela na lijeve i desne, već svi mediji imaju zajedničku crtu da glorificiraju moćne ljude, odnosno da se okreću protiv njih kad oni izgube moć.  „Mediji su podcijenili svoju publiku, a precijenili borbu s drugim medijima, što je dovelo do krize sadržaja u medijima.“, izjavila je Šarić.

Ivan Miklenić rješenje problema u hrvatskim medijima vidi u sazrijevanju društva u pravnu državu i pluralističko društvo.

       Mogli bismo zaključiti da se misterij obmane može razriješiti stupanjem na snagu pravne države – sekularizmom na djelu u punom smislu riječi kroz glorificiranje moćnika Rimokatoličkog imperija ali u okvirima kuća od kamena i stavljanja na medijski zid poštivanja publike. Tako će se ispraviti problem krize sadržaja.

       Sadržaj misterija će se proučavati u podrumima ljudske svijesti – mračnim kutevima samostana, župnim stanovima i biskupskim kurijama, u kojima će glorifikacija moći učesnika znanstvenih skupova o misterijima doći do izražaja ako to još bude moguće uz pokoji pedofilski skandal u tim prostorima.

       92% katolika će odahnuti, imat će (što se Crkve tiče) pravnu sekularnu državu, pluralističko društvo, mediji će biti sadržajni, misteriji će isčeznuti u vidu triježnjenja zbog manjka milodara za proučavanje tih istih misterija, a znanstveni će skupovi poprimiti obilježja kvalitetne proizvodnje i isporučivat će izvorno crkveni proizvod za sveopću upotrebu nazvan – misterij!

       Cijena? Prava sitnica. 26 miliona dolara pa na više, u zavisnosti od cijene postignute na licitaciji. Tko da više za sakrivanje istine o slikama u okvirima. Slike sadrže pedofilske scene, scene veleučenih biskupskih zasijedanja o misterijima, scene sastanaka pape s biskupima pune žaljenja za javnost, scene inkvizicijskih igrarija Kongregacije za nauk (ne)vjere, scene demokracije u crkvama i tako dalje i bliže.

misterij

       Malo po malo, analizirajući scene u okvirima došli smo do još jednog mi(ni)sterija koji ćemo posebno uokviriti kao zaključak “misteriozne scene” nazvanom Rimokatolička crkva: 

Svojevremeno je kardinal Giovanni Batista Re analizirajući upravni odnos između pape i biskupa, rekao: http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=2549

“da vjernici ne mogu zaboraviti da se nalaze pred “društvom koje je utemeljeno odozgor.”

“Hijerarhijska struktura Crkve ne smije se gledati kao imitacija slobode i spontanosti kršćana nego kao još jedna manifestacija Božje milosti prema ljudima” u svrhu odmicanaj Crkve od “varijacija, mutacija i konkurencije” koje su u povijesti moguće, objasnio je kardinal Re.

Kardinal je rekao da je funkcija upravljanja stoga “specifični ministerij unutar Crkve koji ne oduzima od su-odgovornosti svih vjernih.”

Sa svojeg mjesta prefekta kardinal Re najizravnije savjetuje Papu o pomazanju biskupa. Kardinal je rekao da su unutar gore spomenutog okvira katolički biskupi pozvani da prime izazove kao što su sekularizacija i porast broja sekti, tako što će “djelovati kolegijalno” u skladu misli i predanja pod vodstvom Petrovog Nasljednika.

Drugi ključni izazov s kojim se susreću ljudi Crkve su “pitanja u odnosu na znanstveni, tehnološki i ekonomski progres,” i “određena kultura koja predlaže konfuzna rješenja za probleme života i smrti” nastavio je kardinal.

Napokon, isprepletanje moći Pape i biskupa pripada misteriju Crkve i, u praksi, na eklezijalnoj će legislativi biti da odredi njezin specifični razvoj u skladu sa povijesnim okolnostima, rekao je kardinal Re.

Ovo pretpostavlja da se “narav Crkve i odnosa Pape i biskupa ne može razumjeti bez vjere,” zaključio je.”

inquisition2

       Iz konteksta izlaganja kardinala možemo uokviriti riječi konfuzija, znanstvenost (misterij), ministerij, nerazumijevanje vjere bez misterija, isprepletanje moći biskupa i pape, crkva kao sinonim neslobode bez misterija vodstva pape i biskupa, neutemeljnost crkve na slobodi već na diktatu nepogrješivoga, i staviti te slike na zid projekcije razmišljanja katoličkog vjernika o tome tko ga to odista vodi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s