Tko će biti ambasador u Vatikanu?

T portal hr

DIPLOMATSKE ROTACIJE

Tko će biti ambasador u Vatikanu?

GetImage ambasador u vatikanu

Datum objave:
24.02.2010 08:00

Autor: Ante Srzić

Krajem protekle godine napravljen prijedlog rotacija za desetak veleposlanstava i sedam generalnih konzulata, a ta tema našla se u centru zanimanja javnosti jer će prvi puta o njima uz premijerku Jadranku Kosor odlučivati i novi predsjednik Ivo Josipović

Budući da je vanjska politika jedna od glavni ovlasti koje ima hrvatski predsjednik, imenovanje veleposlanika na otvorena mjesta bit će prvi test kohabitacije između Ive Josipovića i Jadranke Kosor. Od deset veleposlanstva koja su spremna za promjene, svakako je najzanimljivije ono u pri Svetoj Stolici u Vatikanu. Atraktivna su i mjesta u Beču, Buesnos Airesu, Bukureštu, ali i Haagu, odakle je upravo na mjesto savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Republike došao Josip Paro.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/56794/Tko-ce-za-ambasadora-u-Vatikan.html


Josipović je prvog radnog dana nakon stupanja na dužnost predsjednika države rekao da će mu osnovni kriterij pri biranju veleposlanika biti stručnost i moralnost kandidata. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun naglasio je da je osnova za slanje novih diplomata u svijet dogovor između Banskih dvora i Pantovčaka.
‘Do konačnog dogovora sukreatora vanjske politike oko imenovanja novih veleposlanika i generalnih konzula nismo u mogućnosti izlaziti u javnost s imenima pojedinih kandidata’, rekao je Mario Dragun.

To je iznimno važno jer se u javnosti spekuliralo da će se Hrvoja Vojkovića, nakon smjene s čelnog mjesta u upravi Croatia osiguranja, uhljebiti na veleposlaničkoj dužnosti u Maroku. Takva pojava dosad nije bila rijetkost, a neki veleposlanici su skandalima po svijetu samo dokazivali potpunu promašenost takve politike.

Bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Tonino Picula smatra da je ministarstvu vanjskih poslova potrebna potpuna reorganizacija, i organizacijska i kadrovska, prvenstveno zbog novca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s