Obraćenje svećenika

Datum objave: 24.2.2010 u 12:44h

Komentar Branka Mijića

Vežički Kaćunko

Lijepo je kada netko moli za nečije zdravlje i dobro, ali nije to već nešto sasvim suprotno bilo na pameti župniku Anti Zovku kada je služio misu za obraćenje jedne novinarke i jednih novina. I to samo zato što nije bio zadovoljan njihovim pisanjem!
Žalosnije od toga što se 15. rujna prošle godine dogodilo na blagdan Gospe žalosne u kapeli Sv. Ane je opravdavanje i minoriziranje očiglednog svećenikovog zadiranja u nečiju privatnost koje stiže iz Riječke nadbiskupije čiji glasnogovornik pere bratske ruke eufemistički zaključujući kako bi se iz svega »mogao steći dojam da se u tom činu odražava nedovoljno ozbiljan pristup molitvi i misnoj nakani«. Ni riječi isprike ili razumijevanja povrijeđenoj osobi koja nikome ništa nije učinila nažao već isključivo profesionalno i odgovorno radila svoj posao.

Teško je kolegici samo lakonski uzvratiti poput reklame za preparat protiv gripe »o, znam kako vam je«, ali to se novinarima ni prvi ni posljednji put ne događa. Svojedobno je don Anđelko Kaćunko na sličan način pozivao na obraćanje nekih individua, između ostalih i moje malenkosti, također nezadovoljan novinskim tekstovima te me čak pogostio posebnom posvetom na početku svoje knjige »Hrvanje sa svijetom«. Vjerojatno i zbog toga što sam se bez ičijeg blagoslova usudio ironično komentirati njegovu izjavu kako je pravi uzrok smrti predsjednika Tuđmana voodoo ritual izveden na Samoborskom fašniku.
Kada bih na bilo koji način mogao povjerovati u tu Kaćunkovu tvrdnju, od koje se baš Kaptol nije pretrgao ograditi, sasvim sigurno bih se sam obratio, bez nečije nepozvane molitve za moju grešnu dušu. Jer, don Kaćunko je, kako neki kažu, »neslužbeno proglašen najvećim kritičarem nemorala u hrvatskom društvu i postao sinonim Crkve koja ne šuti«. Što ja nisam, i ne mogu biti, jer niti sam pročitao religijski bestseler Nives Celzijus »Gola istina« niti sam, za razliku od njega, u njegovom javnom predstavljanju sudjelovao.
Ni vežički Kaćunko Zovko ne čini ništa bitno drugačije kada navodno pravovjerno moleći u stvari zaziva obraćenje novinarke i novine od pisanja istine. Nije dakle velečasni Zovko bio povrijeđen tekstom, kao što pretpostavlja njegov branitelj Danijel Delonga, već ga je pogodila istina koja je napisana. Uostalom, slaba je ta vjera u pastira koju jedan novinski napis toliko može uzdrmati i poljuljati da nekoga poželi pribiti na stup srama, pozivajući u konačnici na linč.
Povrijeđeni su bili roditelji prvašića koji su zgroženi onim što su čuli željeli da javnost sazna kako uz Očenaš župnik Zovko djeci propovijeda da ih Bog voli više od majki i očeva!
Ne molite za nas, molite za sebe. A kome i u kojem pravcu treba obraćenje, nakon svega nikome nije potrebno objašnjavati.
Branko MIJIĆ