Župnik vodio misu za obraćenje novinarke i Novog lista!?

Zamirzine.net

Župnik vodio misu za obraćenje novinarke i Novog lista!?
 Nemalo iznenađena i uznemirena ostala je novinarka Novog lista Ingrid Šestan kada je u prašumi internetskih informacija svoje ime našla na web stranici riječke župe Sv. Ane na Gornjoj Vežici i to u kontekstu u kakav sama sebe nikada ne bi stavila. Na toj stranici je u rasporedu župnih događanja upisana, naime, i informacija da se 15. rujna prošle godine, na blagdan Gospe žalosne, u kapeli Sv. Ane ili služila misa ili održala molitva “po nakani za obraćenje novinarke Ingrid Šestan i Novoga lista”.

24. veljače 2010

Od župnika Ante Zovka tražili smo odgovor na pitanje što ga je motiviralo na takav postupak – da služi misu »za obraćenje« novinarke i Novog lista. I odgovor je bio »doista obrazložen«.

– O tome ne želim davati nikakve izjave, bilo je jedino što nam je jučer u telefonskom razgovoru kazao.

http://www.zamirzine.net/spip.php?article8929

Uglavnom, ta je molitva ili misa za obraćenje služena tri dana nakon što je Novi list objavio tekst Ingrid Šestan u kojem profesionalno – donoseći mišljenje svih uključenih »strana« – piše o tome kako je svećenik Zovko prošle jeseni na svečanosti primanja prvašića u gornjovežičkoj Osnovnoj školi okupljene pozvao na molitvu Očenaša.

Tekst je bio motiviran javljanjem našoj redakciji jednog roditelja koji je svečanosti nazočio te je zajedničku molitvu Očenaša, kao i prigodnu riječ koju je tada vlč. Ante Zovko uputio djeci i njihovim roditeljima, doživio neprimjerenim sadržajem za takav skup.

Možemo, stoga, samo pretpostaviti da je svećenik Zovko na čin molitve »za obraćenje« moguće bio motiviran tim člankom kolegice Šestan.

Nasuprot Zovku, izjavu o ovoj njegovoj gesti promptno smo dobili od Danijela Delonge, voditelja Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

– Svećenikova je dužnost moliti za žive i mrtve i u tom kontekstu vlč. Ante Zovko nije ništa pogrešno učinio.

Možemo pretpostaviti da se našao povrijeđen pisanjem spomenute novinarke u Novom listu pa je u kršćanskom duhu negativne emocije odlučio utišati molitvom.

Ipak, s obzirom na cjelokupni kontekst događaja, mogao bi se steći dojam da se u tom činu odražava nedovoljno ozbiljan pristup molitvi i misnoj nakani.

Cilj molitve nije stvaranje nesloge, nego zajedništva, izjava je nadbiskupijskog Ureda za odnose s javnošću.

– Malo je reći da sam se zgrozila kada sam shvatila da je vlč. Zovko služio misu za moje obraćenje.

Smatram da me je povrijedio ne samo kao vjernika, nego i kao čovjeka, jer odakle mu pravo da sudi o meni i procjenjuje da li mi je potrebno obraćenje.

Diranje u moj ili bilo čiji privatni život smatram kršenjem temeljnih ne samo ljudskih, nego i ustavnih prava.

Velečasni ne zna ništa o meni pa ni koje sam vjeroispovijesti i jesam li uopće vjernik i kakav, revoltirano je sve to komentirala kolegica Šestan i sama pretpostavljajući da je svećenika Zovka isprovocirao njezin spomenuti tekst.

– Samo sam radila svoj posao i iznijela stav roditelja koji su ostali začuđeni kada su shvatili da na svečanosti primanja prvašića moraju moliti Očenaš i kada su čuli da vlč. Zovko poručuje djeci da ih Bog voli više nego roditelji.

Smatram da sam svoj posao korektno odradila, jer pružila sam priliku i vlč. Zovku da iznese svoj stav o tom događaju.

Međutim, to ne mogu reći i za njega, jer objaviti javni poziv na web stranicama i pozvati župljane da dođu moliti za moje obraćenje doživljavam kao poziv na javni linč pod okriljem svete mise.

Nezadovoljstvo mojim pisanjem mogao je izraziti reagiranjem na tekst, a ne javnim prozivanjem mene kao osobe kojoj je potrebno obraćenje samo zato što sam napisala ono što se dogodilo, zaključila je Šestan.

Duka: Ironična misa

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka je postupak vlč. Zovka ocijenio kao zlouporabu njegovog posla.

– Živimo u državi slobodnih građana. Svatko ima pravo na svoja vjerska uvjerenja, a ovo je nametanje njegovog vjerskog uvjerenja, kršćanskog, katoličkog za novinarku i Novi list.

Pretpostavljam da je to bila jedna ironična misa – sigurno je to tako osmišljeno. Crkva je Crkva, a mediji su mediji.

Postoje crkveni mediji koji imaju svoj svjetonazor, a i drugi mediji i svaki novinar ponaosob imaju neke svoje svjetonazore.

Svi imaju na to pravo, i nitko nema pravo uskraćivati drugom pravo na njegov svjetonazor, komentirao je Duka.

(NL)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s