STRAVA I UŽAS Njemački biskupi ispričali se žrtvama seksualnog zlostavljanja

Metro-portal.hr

STRAVA I UŽAS

Njemački biskupi ispričali se žrtvama seksualnog zlostavljanja

Njemačku potresa skandal zbog niza ovakvih slučajeva, a optužnice se ne mogu podignuti jer se većina njih dogodila prije više od 30 godina

kriz_crkva_shutter

 Shutterstock

Njemački biskupi u ponedjeljak su zatražili oprost od više od 120 žrtava seksualnog zlostavljanja u katoličkim školama i ustanovama.

“Ispričavam se žrtvama tih zločina”, rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Robert Zollitsch, obećavši da će provesti istragu.

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/njemacki-biskupi-ispricali-se-zrtvama-seksualnog-zlostavljanja

Njemačku u zadnja tri tjedna potresa skandal zbog niza otkrića da su svećenici u školama koje vode isusovci i drugi katolički redovi seksualno zlostavljali one koji su im povjereni na brigu.

Optužnice se ne mogu podignuti jer se većina slučajeva dogodila prije više od 30 godina. Skandal je izbio prošlog mjeseca kada je bivši isusovac koji sada živi u Čileu napisao pismo isprike bivšim učenicima.

Zollitsch je rekao da Katolička crkva u Njemačkoj mora više poraditi na zaštiti djece i mladeži od seksualnog uznemiravanja i izraditi nove smjernice za svećenike. Ta bi tema mogla dominirati i proljetnim zasjedanjem biskupske konferencije koje u ponedjeljak počinje u Freiburgu, na jugu Njemačke.

“Seksualno zlostavljanje djece strašan je zločin. Još je strašniji kada se događa u Crkvi, jer djeca i mladi polažu posebno povjerenje u svećenike”, rekao je Zollitsch. Katolička crkva surađuje s vlastima u istrazi o navodnom zlostavljanju, dodao je.

Bivši učenici optužili su 12 zaposlenika u isusovačkim školama u Njemačkoj za razne oblike seksualnog zlostavljanja, rekao je prošlog tjedna u Berlinu odvjetnik toga reda. (hina/metro-portal)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s