iDnex.cz: Církev vyšetřuje další zneužívání, prověřuje berlínské salesiány

iDnes.cz

Církev vyšetřuje další zneužívání, prověřuje berlínské salesiány

21. února 2010  22:35

Římskokatolická církev začala vyšetřovat případy sexuálního zneužívání mladých členů berlínského církevního spolku Salesiánů Dona Boska. Zneužívání spadá podle časopisu Spiegel do let 1960 až 1975 a podezřelých lidí je několik, tři z nich už jsou ale po smrti. Dva podezřelí ke společnosti salesiánů patří ještě dnes, obvinění ale odmítají.

Mluvčí spolku v Mnichově uvedla, že salesiáni hluboce litují jakéhokoli zneužití, kterému byli mladí členové berlínského spolku vystavováni.

List Berliner Morgenpost citoval zdroj, podle kterého se ve spolku odehrávaly věci, proti kterým jsou případy sexuálního zneužívání na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v Berlíně “slabou kávou“.

Na berlínském gymnáziu Canisius-Kolleg aféra o sexuálním zneužívání žáků propukla koncem ledna. Další pak vyšly najevo na církevních školách v St. Blasienu v Bádensku-Württembersku, v Hamburku, Bonnu, Göttingenu a v Hannoveru. (čtěte více o zneužívání na německých církevních školách)

Zatím se přihlásilo 115 obětí a některé z nich se dožadují odškodnění v desítkách tisíc eur. Oběti již jmenovaly více než desítku pracovníků jezuitských ústavů v Německu, kteří se na nich údajně dopouštěli trestné činnosti. (viz článek o žádostech o odškodnění)