Dječaka bi prvo istukao, a onda ga nježno mazio

Večernji list

Dječaka bi prvo istukao, a onda ga nježno mazio

Nakon velikih skandala u SAD-u i Irskoj, Katolička crkva sada spašava svoj ugled i u Njemačkoj. Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann rekao je da je šokiran razmjerom skandala. Dao je punu podršku istrazi.

Autor: Dražen Ćurić

20.02.2010 08:00

Nakon velikih skandala u SAD-u i Irskoj, Katolička crkva sada spašava svoj ugled i u Njemačkoj. Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann rekao je da je šokiran razmjerom skandala. Dao je punu podršku istrazi. Želi da se napokon otkrije prava istina.

http://www.vecernji.hr/vijesti/djecaka-bi-prvo-istukao-a-onda-ga-njezno-mazio-clanak-99422 

– Počinjena zlodjela u kojima se miješaju seksualni i sadistički motivi za naš su red sramotni – rekao je Dartmann. Posebno je kritizirao činjenicu da se za mnoga počinjena djela očito znalo, ali se ništa nije poduzimalo. Prve evidencije o zlostavljanju datiraju još iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Većina seksualnih napada dogodila se ranih osamdesetih tako da je u međuvremenu nastupila zastara, što znači da za njih nitko neće kazneno odgovarati. Prava istraga tek je počela pa je zasad nemoguće reći kako će se sve to završiti.

Ravnatelj katoličke škole u Berlinu isusovac Klaus Merets boji se da je to tek vrh ledene sante. Njemački mediji optužuju tamošnje biskupe da su znali za seksualna zlostavljanja, ali da na njih nisu reagirali.

Smatraju da nisu željeli do kraja istražili one slučajeve za koje je formalno pokrenuta interna istraga. Neki već predviđaju da bi razmjeri skandala mogli biti jednaki onima u Irskoj i SAD-u.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s