Bozaniću je važnija iseljena Hrvatska od Josipovićeve inauguracije

Zagrebački nadbiskup u pastoralnom posjetu iseljenicima u New Yorku

Bozaniću je važnija iseljena Hrvatska od Josipovićeve inauguracije

Put u Toronto davno je dogovoren, no, kako doznaje Večernji list, posjet New Yorku dogovoren je kada je kardinal već preletio Atlantik zbog puta u Kanadu, jer je inzistirao na produljenju boravka među iseljenicima

Autor: Jadranka Jureško-Kero/VLM

21.02.2010 14:30

Dok se prošlog četvrtka održavala svečana inauguracija trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić bio je u zrakoplovu na letu iz Kanade u Sjedinjene Američke Države.  Njegova odsutnost s glavnog političkog događaja godine zapažena je među vjernicima i političarima ali nije ozbiljno komentirana u medijima.

Posjet New Yorku naknadno dogovoren

„Kardinal Bozanić je u pastoralnom posjetu hrvatskim vjernicima u Kanadi i Americi“, bio je službeni odgovor Kaptola ali on nije zadovoljio one koji u Bozanićevoj odluci da boravak među iseljenicima u New Yorku nakon posjete Torontu procijeni važnijim od nazočnosti svečanosti prisege Ive Josipovića iščitavaju kao znakovitu poruku novom predsjedniku koji se tijekom predizborne kampanje izjašnjavao agnostikom.

„Moj put u Toronto davno je dogovoren“ – kratko je u subotu navečer  Večernjakovoj novinarki odgovorio kardinal Bozanić prije služenja svete mise u Crkvi Predragocjene Krvi Kristove u Astoriji gdje mu je domačin bio svečenik Ellis Tommaseo. Večernjakovi izvori bliski crkvenim krugovima potvđuju da je taj Bozanićev odgovor točan ali istina je i činjenica da je posjet New Yorku od 18. do 22. veljače naknadno dogovoren jer je kardinal, kad je već preletio Atlantik zbog puta u Kanadu, inzistirao da produži boravak među iseljenicima u Americi.

Pozvao na zajedništvo Domovine i iseljeništva

Iseljenicima koji se okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza kardinal Bozanić u propovijedi nije govorio o događanjima u Hrvatskoj, nije spominjao  novog predsjednika, nije bilo riječi o gospodarskoj krizi ili nezaposlenosti ali je naglasio da u prvom korizmenom tjednu treba razmišljati o zajedništvu i ljubavi u domovini i iseljeništvu.

„Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ – rekao je kardinal Bozanić, naglašavajući da je „čovjek u opasnosti zaboravljati na cjelovitost svojega života, misleći da je sve samo ono što je trenutačno, zavaravajući se da je moć i novac sve što postoji.”

Na pitanje Večernjaka je li pročitao intervju predsjednika Josipovića za jedne hrvatske dnevne novine u kojem naglašava da je “Crkva vodila kampanju protiv njega i miješala se u izborni proces na predsjedničkim izborima” Bozanić je smireno rekao da ”nije vidio te odgovore, ali da ne treba dramatizirati”.

Kardinalu Bozaniću su  tijekom boravka u New Yorku domaćini franjevci hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu, gdje je često dolazio i bivši premijer Ivo Sanader, koji je u lipnju prošle godine odlukom Vlade RH donirao 25 tisuća dolara za popravak  trošnog crkvenog krova.

Newyorški nadbiskup pohvalio hrvatsku zajednicu

Kardinal Boznić susreo se u petak u New Yorku s nadbiskupom Thimothyem M. Dolanom. Zajedno su slavili misu u newyorškoj katedrali Sv. Patrick uz koncelebraciju fra Nikole Pašalića, župnika hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku i kardinalova tajnika velečasnog Željka Faltaka. Newyorški nadbiskup je pohvalio djelovanje hrvatskih zajednica a posebno se raspitivao o blaženom Alojziju Stepincu.