Bozanić nije trebao biti na inauguraciji

Veljača 21st, 2010

Darko Pavičić

Večernji list

Bozanić nije trebao biti na inauguraciji

Znao sam da će se netko zakačiti na činjenicu da kardinal Josip Bozanić nije bio na inauguraciji novog predsjednika Ive Josipovića. Doduše, mislio sam da će to učiniti znatno ranije, tj. već za inauguracijskoga dana (ili barem dan poslije), ali vidim da su tek sad portali poplavljeni tom informacijom.
Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, nije ni trebao biti na toj inauguraciji!

Ni formalna ni neformalna obveza
Dobro ste pročitali, ali još jednom za svaki slučaj: kardinal Bozanić nije trebao biti na inauguraciji. To nije bila njegova obveza, ni formalna ni neformalna. Naravno, da je u 18. veljače u podne, umjesto na Gradecu, sjedio u svom uredu na sudsjednom kaptolskom brežuljku, to bi se pitanje moglo postavljati, no niti tada ne bi izlazilo iz formalnih okvira.

Pažljivo sam, naime, motrio na prostor kod Markove crkve i pomalo se uznemirio kad sam tek jednu ‘crvenu kapicu’: vojnog ordinarija biskupa Jurja Jezerinca. Poslao sam SMS glasnogovorniku Hrvatske biskupske konferencije s pitanjem tko je ispred HBK na inauguraciji. Inače brzi Zvonimir Ancić nije mi stigao niti odgovoriti, kad je kamera švenkala predsjednika HBK mons. Marina Srakića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka i pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaška (dakle, Bozanićevu desnu ruku).

Sve je pisalo u Ikinoj najavi
Znao sam, kao i svi koji prate crkvena zbivanja, danima unaprijed da na toj inauguraciji kardinala Bozanića neće biti ondje, jer je (kao što je uredno i najavila Ika http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=119437, jer glasnogovornice na Kaptolu više nema da stižu njezine najave) kardinal od 12. veljače do 3. ožujka u posjetu hrvatskim katoličkim misijama u Kanadi i SAD. Razmišljajući o tome spremaju li mu, možda, neki poseban doček, posjetio sam i stranice vlč. Josipa Kosa i njegove župe u Torontu http://www.torontozupa.com/site/. To je, ako se sjećate, onaj hrabri župnik iz zagrebačkog naselja Prečko, koji je na polnoćki prije par godina s propovjedaonice prozvao lokalne dilere. Dobar čovjek i dobar župnik, ali mu je ovdje dosadila borba s nekim vjetrenjačama pa se odlučio vratiti u Kanadu. No, to sad nije tako važno. Važno je da je i on najavio na svojim stranicama kardinalov dolazak u Kanadu, tj. u župu koju on vodi.

Bozanić nije više predsjednik HBK
Važna je činjenica da je na inauguraciji (koja je formalni čin ustoličenja predsjednika države) Katoličku crkvu u Hrvatskoj predstavljao njezin najreprezentativniji član – predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. On je tzv. primus inter pares, najjednakiji među jednakima, izabrali su ga između sebe biskupi na zasjedanju u Gospiću, premda je dotad bila navika da je to služba koja se veže uz zagrebačkog nadbiskupa. No, očito su htjeli malo decentralizirati Crkvu, pa je ta služba preselila u Đakovo. I tu je priča s inauguracijom završena. Nadbiskup zagrebački ni po čemu nije važniji npr. niti od riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića (koji je bio na Markovu trgu) niti od đakovačkoga Srakića, splitsko-makarskoga Barišića, biskupa gospićkog Bogovića, biskupa požeškog Škvorčevića, itd. Svi su oni gazde u svojim biskupijama, a međusobno kolege biskupi. Istina, kako je Zagreb tradicionalno kardinalsko sjedište, Bozanić se kao nadbiskup zagrebački prije sedam godina ogrnuo kardinalskim grimizom. No niti ta činjenica, da je kardinal Rimske Crkve, ne daje mu niti više prava niti više obveza u odnosu prema drugim kolegama biskupima. (Obveza tek ima više u odnosu prema Rimu…)

Putovanje preko bare planirano odavno
Dakle, pitati se zašto Bozanić nije bio na toj inauguraciji isto je kao pitati se zašto na njoj nisu bili (da krenem od juga) biskupi i nadbiskupi: Puljić, Štambuk, Barišić, Ivas, Bogović, Milovan, Pozaić, Škvorčević, Hranić, Kekić…

Pritom je dobro znati da se putovanja kao što je ovo sadašnje Bozanićevo preko bare planiraju doista mjesecima unaprijed i siguran sam da je bilo teško promijeniti ili korigirati njihov tijek. I to zbog jedne inauguracije, na kojoj će sjediti ionako najreprezentativniji predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj, tj. predsjednik Biskupske konferencije.

Danak dvosatnom susretu s Bandićem
A to što se sam Bozanić smjestio u (pred)izborni predsjednički vrtlog onim dvosatnim primanjem gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u drugome izbornome krugu, možda je kod nekih budilo i neka druga, daljnja očekivanja. Ali to s ovim o čemu su se u ovome trenutku raspisali naši portali doista nema nikakave izravne uzročnoposljedične veze. Stoga, uzoriti gospodine kardinalu, na putu doma želim vam mirno more i ugodan let!