Religija u SFRJ: Od “opijuma za narod” do nasušne potrebe

Deutsche Welle

Dossier | 19.02.2010

Od “opijuma za narod” do nasušne potrebe

0,,5244945_8,00Definicija religije u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji je bila jednostavna i identična marksističkoj tezi “religije kao opijuma za narod”. Nakon ratova na prostorima Balkana, ni religija nije isto što je nekada bila. Vjerski lideri svih religijskih zajednica su svoj uticaj na politiku iskoristili i za učvršćivanje ( ili ponovno osvajanje) vlastite pozicije u društvu.

Koliko je ta pozicija opravdana? Stoje li iza toga lični interesi pojedinih vjerskih krugova? Koliko je odista religija danas potrebna svakom stanovniku BiH? Da li je riječ samo o “modi” ili istinskoj potrebi građana da budu bliži vjeri i Bogu? Može li religija pružiti odgovore na neka teška pitanja koja sa sobom nosi vrijeme tranzicije i globalizacije? To su i pitanja na koja tražimo odgovore u seriji članaka koja je pred vama.

DW-WORLD.DE

Da li je riječ o istinskom religijskom comebacku? Kako je i zašto nakon nekadašnjeg, nametnutog ateizma, posljednjih 20 godina, došlo do eskaliranja religioznog? Za DW govori profesor Adnan Silajdžić. (19.02.2010)

Na različitim tačkama ove planete religije sve više dobijaju na značaju. Šta to znači u BiH, u zemlji gdje su bogomolje sve ‘starije’ i veće, dok njihovi tornjevi i munare, stremeći u nebo, sve više zastiru bh. vidike? (14.02.2010)

Šef delegacije Evropske komisije u BiH, Dimitris Kourkoulas, poručio je domaćoj javnosti da presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ‘nije jelo na švedskom stolu koje se može ignorisati’. (27.01.2010)