Dopuna prijave protiv saradnika vladike Artemija

Blic.rs

Dopuna prijave protiv saradnika vladike Artemija

Vilovski uzimao novac od rente crkvene imovine

Željka Jevtić | 20. 02. 2010. – 00:02h | Foto: B. Puljević |

Krivična prijava protiv najbližih saradnika vladike Artemija, monaha Simeona Vilovskog i Predraga Subotičkog, vlasnika preduzeća „Rade neimar“, mogla bi biti u narednih nekoliko dana i proširena, saznaje „Blic“ od izvora u istrazi. Suma od 350.000 evra za koju se trenutno sumnjiče, a koja je protivpravno prisvojena najvećim delom iz humanitarnih fondova namenjenih za KiM, po svemu sudeći biće veća.

14699_1017-simeon-foto-b-puljevic_hs

Simeon Vilovksi skriva se u Grčkoj

Kako kaže sagovornik „Blica“, protiv Vilovskog i Subotičkog podignuta je objedinjena krivična prijava i za sada reč je o istom predmetu. U ovoj krivičnoj prijavi Vilovski je prvoosumnjičeni, kome se na teret stavlja i zloupotreba službenog položaja. Vilovski je trenutno van domašaja srpske policije jer je pobegao u Grčku. U MUP kažu da se na osnovu materijalnih dokaza o proneverenom novcu očekuje da sud izda poternicu, a ona bi mogla da bude raspisana prvih dana naredne nedelje. Krivična prijava mogla bi biti proširena novim dokazima do kojih je istraga došla u proteklih nedelju dana. Prema saznanjima „Blica“, reč je i o novcu od iznajmljivanja crkvenog prostora na KiM. Priznanice je potpisivao Vilovski, a uzimao novac na ruke. Međutim, nema dokaza da je taj novac završio u eparhijskoj kasi gde mu je i mesto, već ga je, kako se sumnja, Vilovski zadržao za sebe. Jedan od crkvenih lokala iznajmljen je u prizrenskoj ulici Bratstva i jedinstva broj 4. Mesečna kirija koju je Vilovski ugovorio je 300 evra, ali je za lokal moralo da se plati nekoliko godina unapred. Tako je zakupac, Albanac iz Prizrena, isplatio odjednom iznos od 9.000 evra za period od 1. oktobra 2003. do 1. aprila 2006. godine.
Ovaj slučaj svedoči ne samo o mogućoj proneveri novca već i o dvostrukim aršinima monaha Simeona Vilovskog. On je Srbima na KiM delio lekcije da ne sarađuju sa Albancima. Preostali Srbi zbog toga su deljeni na patriote i izdajnike.
Crkvena komisija ispituje da li je novac za lobiranje u SAD zaista korišćen u te svrhe. Naime, Eparhija raško-prizrenska plaćala je od 2006. godine američke lobističke kuće – isprva „Venable“, a potom naslednicu te agencije „Squire Sanders Public Advocacy“. Ugovor je potpisan na 600.000 evra za prvih šest meseci, a potom mesečno još po 100.000. Novac za lobističke kuće bio je iz donacija za obnovu crkava, a kasnije iz Fonda za gladne na KiM. Potpisnik u ime Eparhije je Simeon Vilovski, koji je i uplaćivao novac. Glavni čovek u lobiranju bio je Džejms Džatras, sa kojim se vladika Artemije upoznao preko izvesnog Veljka Sikirice, od koga je kasnije i kupio kuću u Sremčici.
Džatras je juče u izjavi za medije na pitanje zašto lobiranje nije imalo efekta rekao da se sa „naporima“ praktično počelo prekasno“, a da je „sve ukupno primio otprilike 600.000 dolara“ za 2006. iako je ugovor glasio na veći iznos. Međutim, na sajtu američkog ministarstva pravde može se videti i uplata od 80.000 dolara od 29. februara 2008. Na sajtu ministarstva je i izveštaj lobističkih kuća o troškovima. Između ostalog, novac sa KiM odlazio je i na kopiranje, taksi, ručkove, a lobisti su čak u svoj angažman ubrojali i gostovanje vladike Artemija u srpskoj ambasadi u Vašingtonu. Oni su za jedan od prevoda govora naplatili preko 1.000 dolara. Džatras je juče rekao: „Nažalost, to je postala više volonterska aktivnost, ne mogu više da trošim toliko vremena na to. I dok je novca bilo, radili smo protiv nemerljivih miliona dolara koje je na raspolaganju imao albanski lobi“.

Saslušan vlasnik firme „Rade neimar“
Predrag Subotički, vlasnik preduzeća „Rade neimar“ i kum rođenog brata Simeona Vilovskog, u pritvoru je i njega je juče saslušao istražni sudija. Predmet istrage trebalo bi da bude i imovina Eparhije i Predraga Subotičkog po centralnoj Srbiji. Prema dostupnoj dokumentaciji, Eparhija raško-prizrenska protivno crkvenim kanonima ima dve kuće u Beogradu, ali i Banji Koviljači. Za Subotičkog se sumnja da je stekao kuću i petosobni stan u Nehruovoj ulici u Beogradu tek kada je ušao u građevinski posao sa Eparhijom. On je pre toga držao kiosk sa viršlama.