Zašto naši biskupi ne govore o seksualnom zlostavljanju u Crkvi?

Davor Butković

Jutarnji.hr

17.02.2010.

Zašto naši biskupi ne govore o seksualnom zlostavljanju u Crkvi?

Od vatrogasca očekujemo da gasi požare, a ne da podmeće vatru. Od policajca očekujemo da hapsi kriminalce, a ne da sam krade, ili da prima mito. Od doktora očekujemo da liječi pacijente, a ne da ih dovodi u životnu opasnost.

http://www.jutarnji.hr/zasto-nasi-biskupi-ne-govore-o-seksualnom-zlostavljanju-u-crkvi-/570465/ 

Kada se dogodi suprotno, kada vatrogasac postane piroman, kada policajac postane lopov i kada liječnik skrivi teški invaliditet ili smrt pacijenta, cjelokupna javnost traži odgovore zašto se to dogodilo, fokusira se na konkretan slučaj, o kojem se raspravlja i u medijima, i u raznim društvenim i političkim institucijama, a bijes građana protiv određenog policajca ili doktora ne tumači se kao bijes protiv svih policajaca i svih liječnika. Baš kao što od policajaca očekujemo da se bore protiv kriminala, i baš kao što od doktora zahtijevamo da bolesnima daju najbolju moguću uslugu, od svećenika se očekuje da budu moralno primjereni, koliko je god moguće u realnim okolnostima.

Kada se, međutim, dozna da pojedini svećenik nije ni blizu moralnoj primjernosti, nego je, naprotiv, ogrezao u najogavnijim postupcima, poput seksualnog nasilja nad djecom, cjelokupna hrvatska Katolička crkva javnu raspravu o takvom slučaju doživljava kao napad na samu sebe, a ne kao povod da se ispriča vjernicima i javnosti, što se i u njenim redovima, kao i drugim “profesijama” i pozivima, nalaze ljudi koji tih poziva nisu dostojni.

U svojoj strategiji poricanja seksualnih zlodjela u Crkvi hrvatska se Katolička crkva ovih dana našla u teškom raskoraku s Vatikanom.

Inače prate Benedikta

Papa Benedikt XVI primio je početkom tjedna članove Irske biskupske konferencije. U Irskoj je, kako znamo, otkriven cijeli niz najgorih seksualnih zločina koje su svećenici masovno činili nad malodobnicima. Papa Benedikt najoštrije je osudio zločine te zahtijevao potpunu i bezuvjetnu suradnju s vlastima. Ratzinger je, nadalje, rekao da spolna zloporaba djece nije samo užasan kriminal, nego i težak grijeh, koji vrijeđa Boga i ranjava dostojanstvo osobe.

Glas Koncila, hrvatski katolički tjednik koji, bar načelno, izražava stavove Zagrebačke nadbiskupije, u svom novom, jučerašnjem broju, nije ni spomenuo Papin sastanak s irskim biskupima!

Nije da Glas Koncila ne prati što se događa u Vatikanu. Jedna je Benediktova propovijed tiskana na drugoj stranici tog tjednika, dok je na sedmoj ili devetoj objavljen izvještaj o nekim drugim Papinim aktivnostima. Međutim, o sastanku Benedikta XVI s irskim biskupima, na kojem je seksualno zlostavljanje unutar Crkve najoštrije osuđeno, hrvatski katolički tjednik nije objavio ni riječi. Što ne čudi.

Gotovo svaki izvještaj, gotovo svaka rasprava o seksualnom nasilju u Crkvi, bilo da je riječ o, srećom, rijetkim domaćim slučajevima, ili masovnim inozemnim slučajevima (Boston, Irska, Njemačka, i tako dalje, i tako dalje), u hrvatskoj se crkvenoj javnosti tumači kao organizirani napad na instituciju Katoličke crkve.

Hrvatska Katolička crkva redovito tvrdi da se slučajevi seksualnog nasilja eksploatiraju kako bi se pojačao arsenal oružja protiv Crkve i kako bi se Crkva što više kompromitirala u očima svih građana; vjernika, agnostika i nevjernika.

‘Urota’ protiv vjere

U hrvatskom su se katoličkom tisku mogli pročitati članci u kojima se decidirano govorilo da su sve brojnija otkrića pedofilije unutar Crkve tek dio sveopće, masonsko-liberalno-komunističke urote protiv vjere. Istodobno, relativizirala se krivnja nekoliko hrvatskih svećenika koji su osumnjičeni i osuđeni zbog seksualnog nasilja. Dapače, u samim su se crkvama svojedobno bili organizirali prosvjedni skupovi zbog suđenja svećenicima pedofilima.

A sada je, eto, papa Benedikt, konzervativni njemački teolog, naložio biskupima da bezuvjetno surađuju s vlastima te osudio seksualno nasilje unutar Crkve kao ogavan grijeh. Benedikt je, dakle, priznao da tog nasilja ima, i da ono, nažalost, nije rijetka pojava. A onda je, eto, Glas Koncila prešutio takav Benediktov stav (u idućem će broju tom slučaju vjerojatno ipak posvetiti velik prostor, jer si ne mogu dopustiti da ih se proziva da ignoriraju Papu).

Stav hrvatske Katoličke crkve prema seksualnom nasilju zapravo je sistemski element u općenitom stavu hrvatske Katoličke crkve prema današnjoj stvarnosti. Naša Crkva, nažalost, osjeća da živi u neprijateljskom okruženju. Ona osjeća strah i ona se ponaša ugroženo. Ona uistinu misli da će masoni i komunisti zavladati svijetom, da će ugroziti i samu Crkvu, i hrvatski narod, i da Crkva i biskupi moraju predstavljati zadnju liniju obrane prema zlu koje napada vjeru i naciju.

Loši političari na Kaptolu

Zbog tako snažnog osjećaja ugroženosti, Crkva donosi i katastrofalne političke procjene, poput izravne potpore Milanu Bandiću na predsjedničkim izborima, iako su biskupi, već na razini elementarnog zdravog političkog razuma, morali znati da Bandić ne može pobijediti (kao što je to, uostalom, obrazložio i kolumnist Jutarnjeg lista, bivši glavni urednik Glasa Koncila Živko Kustić u sjajnom intervjuu za Večernji list), i premda su, na razini elementarne informiranosti, morali znati da se Crkva ne smije svrstati iza osobe Bandićeva rezimea i renomea.

I tako se dogodilo da su, na izborima, vjernici ponovo okrenuli leđa Crkvi, a da je Crkva ispala najveći izborni gubitnik, poslije samoga Bandića.

Nastavi li hrvatska Katolička crkva ignorirati problem seksualnog nasilja, nastavi li hrvatska Katolička crkva rezonirati da taj problem treba staviti pod tepih, kako se Crkvi ne bi oslabili bokovi, biskupi će još više izgubiti dodir i s vjernicima i sa stvarnim životom u Hrvatskoj. Hrvatska Katolička crkva nije, naravno, autokefalna: tvrditi takvo što potpuna je besmislica.

No, hrvatska Katolička crkva iz dana u dan pokazuje nespremnost da se suoči sa stvarnim životnim problemima, da se suoči sa svojim slabostima i da akceptira kako se svijet oko nje promijenio. Hrvatska Katolička crkva jedna je do rijetkih važnih organizacija u ovoj zemlji koja još živi u duhu komunizma pa, shodno tome, svugdje oko sebe vidi samo neprijatelje.

Modernizacija je hitna

Takva Crkva i biskupi koji se tako ponašaju najviše štete samoj ideji katoličanstva i samoj stvari vjere. I to puno više od Dana Browna, ili raščišćavanja sa seksualnim zlodjelima unutar crkvenih zidova.

Nadajmo se da će se hrvatska Katolička crkva što prije uspjeti modernizirati i da će, umjesto jezikom borbe protiv uglavnom imaginarnih neprijatelja, progovoriti jezikom razumijevanja stvarnosti, i jezikom priznavanja i vlastitih grijeha, koliko god oni bili teški. Takvo što Crkvu može samo ojačati, a nipošto oslabiti, čega je Papa Benedikt XVI očigledno svjestan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s