Srbija Crkva: Od pronevjerenih para kupili stan u Grčkoj

Blic.rs

Uhapšen Predrag Subotički, blizak saradnik vladike Artemija

Od proneverenih para kupili stan u Grčkoj

 Ž. Jevtić | 18. 02. 2010.

 Predrag Subotički, direktor eparhijskog građevinskog centra „Rade neimar” i čovek od poverenja vladike Artemija, uhapšen je juče u Beogradu. Subotički je od 2004. do 2009. godine od Eparhije raško-prizrenske primio oko 300.000 evra koje nije nigde evidentirao. Kako za „Blic” kažu u MUP Srbije, osnovano se sumnja da je deo ovog novca utrošen i na kupovinu stana u Grčkoj, u kome se možda trenutno skriva najbliži saradnik vladike Artemija, Simeon Vilovski.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/177141/Od-proneverenih-para-kupili-stan-u-Grckoj

 Predrag Subotički imao je neprikosnoveno pravo da gradi na KiM i jedini je mogao da izvodi radove na crkvama. On je kum Vladimira, rođenog brata Simeona Vilovskog, najbližeg saradnika vladike Artemija. Vilovski, koji se nalazi u bekstvu u Grčkoj, glavni je osumnjičeni za proneveru velike sume novca namenjene gladnima na KiM.
Subotički je uhapšen po nalogu tužioca i određen mu je pritvor od 48 sati. Proneverenih 300.000 evra, kako kažu u MUP, Subotički je dobio od eparhije za rekonstrukciju srpskih crkava.
Po dokumentaciji se može se naslutiti i da direktor „Radeta neimara” ne samo što je dobijao ogromne pare koje je proneverio, imao privilegovan status u eparhiji. Njemu je plaćano čak i gorivo za automobil od crkvenih para. U SPC sumnjaju da je velelepnu kuću u Beogradu takođe sagradio od crkvenog novca. Subotički je, pre veza na KiM, koje je ostvario preko Simeona, imao kiosk za prodaju viršli.
Direktor „Radeta neimara”, po zanimanju elektrotehničar, pravio je zid u manastiru Devič, koji se urušio. Iako su tada počela protivljenja u eparhiji, vladika Artemije, pod uticajem Simeona Vilovskog, nije želeo da sluša nikoga od igumana koji bi dolazili da se žale, a kamoli da otkaže saradnju Subotičkom.
Subotički je posebno vezan za problem oko memoranduma za obnovu srpskih crkava na KiM, a koji su s jedne strane potpisali patrijarh Pavle i Zavod za zaštitu spomenika Srbije, a sa druge kosovsko ministarstvo kulture. Javnosti je malo poznato da je vladika Artemije, pre tog zvaničnog memoranduma, takođe potpisao memorandum, prema kome je četiri miliona evra bilo namenjeno za obnovu porušenih crkava na KiM tokom martovskog pogroma 2004. Međutim, vladici je ubrzo saopšteno da taj ogromni novac ne može biti uplaćen na eparhijski račun, već da se tokovi novca moraju kontrolisati, a da svi radovi idu na tender. Po tom memorandumu, dakle, Subotički ne bi imao prioritet, pa ga vladika Artemije poništava.
Međutim, kada je patrijarh potpisao zvanični memorandum, vladika je optužio Srpsku crkvu za izdaju. Slivali su se politički pamfleti i patriotske poruke tipa „nećemo pare stranaca za naše crkve”. Vladika Artemije i Simeon Vilovski govorili su protiv obnove, a čak su i vladiku lipljanskog Teodosija, koji je prema odluci Sabora učestvovao u memorandumskoj komisiji, nazivali izdajnikom.
U Patrijaršiji u Beogradu jučerašnje hapšenje Subotičkog za „Blic” su kratko prokomentarisali: „Šta bi tek bilo sa četiri miliona”.
Predrag Subotički imao je, kao šef eparhijskog građevinskog centra, monopol ne samo na gradnju crkava. Njegova firma je bila izvođač radova na baznim stanicama mobilne telefonije srpskog operatera, a eparhija mu je dala za pravo i da ima monopol nad prodajom telefonskih kartica i dopuna za mobilne.
Eparhija je protežirala „Radeta neimara” i kod srpskih ministarstava, posebno u vreme kada je ministar za infrastrukturu bio Velimir Ilić. Tako se u jednom od dopisa eparhije ministarstvu nudi da Predrag Subotički gradi montažne kuće. U ponudi firme „Rade neimar” su kuće od 60 kvadrata za 21.900 evra, iako domaća preduzeća tu istu kvadraturu nude na tržištu za 12.000 evra.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je policija započela istragu u vezi sa nepravilnostima u poslovanju u Raško-prizrenskoj eparhiji. Dačić je rekao da je istraga započeta na osnovu krivične prijave koju je podnela SPC.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s