120 učenika prijavilo seksualno zlostavljanje u isusovačkim školama

Metro-portal.hr 

SKANDAL SE ŠIRI

120 učenika prijavilo seksualno zlostavljanje u isusovačkim školama

isusovci_jezuiti_gi

Većina seksualnih napada na štićenike internata desila se ranih osamdesetih tako da je u međuvremenu nastupila zastara

Skandal oko zlostavljanja štićenika u isusovačkim internatima i školama sve se više širi, a dosad se vlastima prijavilo između 115 i 120 bivših učenika koji su na ovim ustanovama doživjeli seksualna zlostavljanja, proizlazi iz prvog prijevremenog izvješća Isusovačkog reda u Njemačkoj vezanog uz ovaj skandal.

Getty images

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/120-ucenika-prijavilo-seksualno-zlostavljanje-u-isusovackim-skolama 

“Dosad se prijavilo 115 do 120 bivših polaznika isusovačkih kolegija koji su pretrpjeli seksualna zlostavljanja”, priopćila je u četvrtak odvjetnica Ursula Raue, koju je Isusovački red u Njemačkoj ovlastio da izvrši istraživanja vezana uz ovaj skandal. Ova djela je, prema sadašnjim saznanjima, počinilo dvanaestoro bivših pedagoga na isusovačkim kolegijima u Berlinu, Bonnu, Hamburgu i St. Blasiusu. Uglavnom se radi o pripadnicima isusovačkog reda ali i “običnim” nastavnicima među kojima su i dvije žene.

Raue je izjavila da su neke žrtve zlostavljanja u međuvremenu počinile samoubojstvo te da su mnogi godinama ovu tajnu držali za sebe.

“80 posto onih koji su se javili ne želi materijalnu odštetu nego samo javnu ispriku”, rekla je Raue i dodala da je mnogima “pao kamen sa srca” što napokon o ovim zlodjelima mogu s nekime pričati. U dosadašnjim svjedočenjima nije bilo riječi o silovanjima ali se kao oblici zlostavljanja navode “diranje po intimnim dijelovima tijela”, “samozadovoljavanje” te “manipulacije po tijelu”.

“To je poprimilo razmjere o kojima se do sada nije moglo niti pretpostavljati”, zaključila je Raue.

Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann, izrazio je šokiranost veličinom skandala. “Razmjeri počinjenih zlodjela u kojima se miješaju seksualni i sadistički motivi je za naš red zastrašujuć i sramotan”, rekao je Dartmann. On je posebice kritizirao činjenicu da se za mnoga počinjena djela očito znalo ali da se ništa nije poduzimalo. (hina/metro-portal)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s