Saradnik vladike Artemija povezivao sebi staž novcem za gladne sa Kosova

Blic.rs

Počinje policijska istraga o malverzacijama u Eparhiji raškoj

Saradnik vladike Artemija povezivao sebi staž novcem za gladne sa Kosova

Ž. Jevtić | 16. 02. 2010.|

Istragu o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike raško-prizrenskog Artemija MUP bi trebalo da započne danas, jer im je u nedelju SPC prosledila dokumentaciju, saznaje „Blic”. Najvećim delom reč je o krupnim zloupotrebama novca dobijenog u humanitarnoj akciji putem SMS-a od koje je prilog bio namenjen gladnima na Kosovu i Metohiji. Vladičin najbliži saradnik Simeon Vilovski je taj novac koristio u privatne svrhe, pa je, između ostalog, povezao i sebi staž od 1992. do 2007. uplativši 700.000 dinara.

Novac koji su građani Srbije davali slanjem SMS-ova u akciji Eparhije raško-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na KiM odlazio je za privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko pojedinaca iz najbližeg okruženja vladike Artemija. Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoć građana Srbije i najugroženijih sunarodnika na KiM su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća „Rade Neimar”, ali i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dobar deo novca iz fonda za narodne kuhinje utrošen je za paradržavni organ – kancelariju za baštinu Raško-prizrenske eparhije, a koji je formiran iako postoji zvanična državna institucija u kojoj je Gordana Marković bila direktor. Ova kancelarija iz koje nije potekao nijedan ozbiljan projekat, već samo par pamfleta, praktično je poslužila za smišljeno zbrinjavanje brata Simeona Vilovskog i bliske saradnice Simeona i vladike Artemija, Gordane Marković. Isprva je za ovu kancelariju korišćen eparhijski novac. Međutim, kada je izvor pomalo presušio, Vilovski se opredelio za novac namenjen za kuhinje i podizao ga bez znanja i saglasnosti popadije Svetlane Stević iz Zvečana, inače predsednice organizacije „Majka devet Jugovića”, a za čiju organizaciju je novac i uplaćivan na eparhijski račun. Od tog novca popadija je hranila 1.200 najugroženijih Srba u četiri narodne kuhinje.
Za ovu paradržavnu kancelariju uzet je luksuzni prostor u beogradskoj opštini Vračar, za koji je mesečno plaćano 900 evra od novca namenjenog najugroženijima na KiM. Prema saznanjima „Blica”, sav nameštaj je takođe kupljen iz fondova za pomoć. Primera radi, srebrno kandilo za kancelariju plaćeno je 450 evra.
Ne samo što je novac uziman za svakodnevne troškove i lagodan život već su se akteri snašli i za penziju. Blizu milion i po dinara otišlo je samo na uplaćivanje penzijskog i invalidskog osiguranja. Tako je od narodnih para Simeon Vilovski sebi povezao staž od 1992. do 2007. godine uplaćivanjem 700.000 dinara, a ostatak za Gordanu Marković. Otac Simeon koji je pre nekoliko dana pobegao u Grčku, novac za svoju penziju uplatio je bez znanja vladike Artemija.
Iako je država odvajala novac za sveštenstvo u eparhiji, a tamošnji episkop, odnosno njegov pomoćnik Simeon Vilovski, određivao kolika je kome plata – počev od vozača, kuvara do info službe, i od novca za narodne kuhinje uzet je novac. Tako je za info službu, koja je ovih dana širila dezinformacije da je nova uprava u eparhiji monahinje izbacila na sneg, uzeto oko 250.000 dinara iz fonda za gladne.
Između eparhije i Gordane Marković, za koju su zaposleni u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika ranije javno tvrdili da je iza sebe ostavila velike probleme, napravljen je ugovor o delu i njoj je određena plata od 800 evra. Ona i brat Simeona Vilovskog, Vladimir imali su i telefone čije je račune takođe plaćala eparhija novcem narodnih kuhinja, limitirane na 4.000 dinara. Simeonu Vilovskom u eparhiji je bila određena plata od oko 900 evra. Od narodnog novca iz eparhije plaćan mu je stan u Grčkoj od 340 evra, koji je samo povremeno koristio. Simeon je pravio i ogromne račune za telefon koji su često bili i preko stotinu hiljada dinara, a takođe na račun naroda. Vilovski je vozio „audi A4” od 230 konjskih snaga.
Istraga takođe tek treba da pokaže gde su sve bile pronevere i koje sume je proneverio Predrag Subotički, vlasnik građevinske firme „Rade Neimar”. Njemu je sa eparhijskog računa, iako nije svešteno lice, plaćano čak i gorivo za automobil.
Kuriozitet u navodima o lagodnom životu na račun Eparhije raško-prizrenske jeste i podatak da je oko 2.000 evra utrošeno za nameštaj u sobi u Eparhijskom dvoru u Gračanici, a koja je bila namenjena bivšoj direktorki Zavoda za spomenike Gordani Marković. Kako se može čuti od gračaničkih monahinja, Markovićeva, međutim, taj prostor nije koristila, i tu „nije smela da spava jer prozor gleda na monaško groblje, a ona je sujeverna”.
Na račun famozne kancelarije za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske, prema još nepotpunim podacima, kontinuirano je tokom 2009. godine od novca za narodne kuhinje uzeto dva miliona dinara.
Sve ovo je, između ostalog, bio okidač za Sinod i patrijarha da brzo reaguju i bukvalno spasavaju eparhiju i ekonomski i duhovno. Novopostavljeni administrator eparhije vladika Atanasije i vikarni episkop Teodosije namerni su da povrate ugled eparhiji jer smatraju da u njoj ima značajan broj „zdravog i divnog monaštva”. Posle napada kaluđera odanih vladiki Artemiju na monahe odane odlukama Srpske crkve, juče je u Gračanici bilo mirno. Kako nezvanično saznajemo, novi administrator vladika Atanasije i vikarni episkop Teodosije dan su proveli u duhovnom snaženju monaštva. Glavni prioriteti koje su sebi postavili vladike Atanasije i Teodosije jesu vraćanje dostojanstva eparhiji – pomoć narodu, sređivanje izuzetno teške finansijske situacije i obnova liturgijskog života u obnovljenim crkvama. Vladike Artemije, Atanasije i Teodosije juče su zajedno služili liturgiju u manastiru.