Licemjerstvo spram žrtava: ZA KRIMINALNO PONAŠANJE SVEĆENSTVA KRIVAC JE SEKSUALNA REVOLUCIJA, A NE SAMO SVEĆENSTVO

TPORTAL/HINA

NJEMAČKI BISKUPI

16.02.2010.

‘Za pedofiliju u Crkvi kriva je seksualna revolucija’

Njemački biskup Walter Mixa smatra da je seksualno zlostavljanje djece od katoličkih svećenika, između ostalog, i posljedica seksualne revolucije i sve otvorenijeg odnosa društva prema spolnosti, prenio je dnevnik Augsburger Allgemeine u utorak

‘Takozvana seksualna revolucija tijekom koje su progresivni kritičari morala tražili legaliziranje seksualnih kontakata između odraslih i maloljetnika, sigurno nije nedužna po tom pitanju’, rekao je augsburški biskup Mixa za Augsburger Allgemeine komentirajući najnoviji skandal zbog dugogodišnjeg seksualnog zlostavljanja maloljetnika na isusovačkim internatima u Njemačkoj.

On je istodobno seksualna zlostavljanja koja su počinili svećenici nazvao ‘iznimno odvratnim zločinima’.

‘Kao dušobrižniku posebice mi je teško kada vidim da svećenici čine takve zločine’, rekao je Mixa. Trenutačnu diskusiju o tome u kojoj mjeri celibat utječe na pojavu pedofilije među svećenstvom okarakterizirao je kao neutemeljenu.

‘Nema znanstvenog dokaza koji bi ukazao na to da postoji veza između celibata i pedofilije’, zaključio je Mixa.

U međuvremenu se broj prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece na isusovačkim internatima proteklih desetljeća popeo na više od 100. Stranka Zeleni zatražila je od pape Benedikta XVI. da se aktivno uključi u rasvjetljavanje ovog skandala.

Isusovački red u Berlinu je pozvao je na zajedničku molitvu na Pepelnicu, čime se želi iskazati ‘sram i žaljenje’ zbog ‘krivnje pojedinih isusovaca i katastrofe institucionalnog ignoriranja problema’.