Crvena boja obilježava Vatikan: aristrokracija na djelu

Javno.hr

JESTE LI ZNALI?

Zašto se dokumenti omataju crvenim vrpcama?

Kada je Henrik VIII umoljavao papu Klementa VII da mu poništi brak, poslao mu je dokument ukrašen s 80 crvenih vrpca.

Autor:
Tomislav Štruklec

Upravo ste shvatili da ste negdje izgubili svoju lisnicu i s njom sve svoje dokumente. Odmah vam postaje muka kada se sjetite koliko je posla podizati novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili zdravstvenu iskaznicu.

Već se vidite kako stojite u redovima dok vam službenici iza šaltera odbijaju jedan zahtjev za drugim jer ga, ili niste dobro popunili, ili fotografije za putovnicu nisu dobrog formata. I opet se nalazite kako sve radite od početka i polagano gubite žice dok vas neumoljivo žvače troma i kruta birokracija.

Kraljevi s crvenim vrpcama

No, jeste li znali od kuda potječe engleski izraz za birokraciju, takozvani ‘red tape’ što u prijevodu doslovce znači crvena vrpca? Podrijetlo i nastanak ovog izraza je zapravo vrlo jednostavan i seže daleko u prošlost te čak se u doslovnom obliku, misleći na birokraciju, koristi i danas.

Naime, kada je Henrik VIII htio od pape Klementa VII dobiti poništenje braka s Katarinom Aragonskom, poslao je zahtjev s oko 80 pečata obješenih o crvene trake. Taj dokument postoji još i danas i dio je Vatikanskog arhiva i postao je izvorište ovog ukorijenjenog izraza za neumoljivu birokraciju.

Upravo je taj dokument i predvidio neumoljivost današnje birokracije jer uz sve moguće pečate i potpise, Henrik VIII nije dobio poništenje braka. To odbijanje je i razlog odvajanja od Rima i uspostavljanja Anglikanske crkve kojoj su od toga doba svi Britanski monarsi ujedno i vrhovni poglavari.

No, zašto je baš crvena boja bila izabrana za ove birokratske vrpce? Naime, još od početaka civilizacije crvena boja predstavljala je boju kraljeva i skupoća njene izrade posebno ju je učinila dostupno samo birokraciji. Ovo je posebno došlo do izražaja u Rimskom carstvu i preko njega u europskom plemstvu.

Ne samo da se crvena boja isticala na odjeći velikaša, već su i njihove insignije bile u toj uzvišenoj boji. Tako je i Henrik VIII  te njegovo plemstvo ovu boju koristilo u svome protokolu kao i u umoljavanju visokog klera.

I danas se koriste crvene vrpce

Praksa ovakvog ukrašavanja pravnih i ostalih dokumenata nastavio se kroz 17. i 18. stoljeće, a po prvi puta je u opću uporabu ušao nakon što su ga ‘red tape’ u kontekstu biokracije izrjekom spomenuli Charles Dickens i Thomas Charlyle.

Dan danas se u Vatikanu svi službeni dokumenti povijaju u crvene trake, a takva je praksa bila i za vrijeme američkog Građanskog rata. U velikoj Britaniji su se do nedavno svi dokumenti zamatali u crvene trake, ali kasnije su prešli na bijele kako bi uštedjeli na crvenom bojilu.

Važno je zamijetiti da i fakultetske diplome se zamataju u crvenu traku kao i svi važniji dokumenti. Stoga drugi put kada ćete zapeti negdje u redu ispred nekog šaltera, samo se sjetite da su čak i kraljevi morali umoljavati se činovnicima kako bi dobili ono što žele i što im je potrebno.