Crkva – poduka o seksu i financijama

Jutarnji.hr

HRVATI VJERUJU U BRAK

Crkva će parove učiti o seksu i financijama

Autor: Goran Andrijanić

16.02.2010.

Rezultati europskog istraživanja vrednota iz 2008. pokazuju da 81 posto građana ne smatra da je bračna zajednica prevladana

ZAGREBPetar Krešimir Hodžić je voditelj Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije, oženjeni laik i otac dvoje djece. Njegov Ured ovih je dana predstavio Svjetski dan braka koji se slavi druge nedjelje u veljači i koji se ove godine u Hrvatskoj obilježava drugi put.

Koja je glavna poruka obilježavanja Svjetskog dana braka?

– Želi se vratiti vjeru u brak kao stožernu instituciju društva koja je uzdrmana u zapadnom svijetu.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj kada je riječ o odnosu prema braku?

– S jedne strane rezultati europskog istraživanja vrednota iz 2008. pokazuju kako 81 posto hrvatskih građana ne smatra da je brak prevladana i zaostala institucija. Dakle, četiri petine hrvatskih građana gleda afirmativno na brak. S druge strane, treba znati da brak u Hrvatskoj nije ustavno zaštićen niti ga nema u novijim strateškim dokumentima hrvatskih vlada. Također, na djelu je njegovo ustrajno marginaliziranje i omalovažavanje u javnom mnijenju i medijima. Zato se mladi sve kasnije i sve teže odlučuju za brak i sve teže ostaju u njemu. Mi po stopi razvoda još nismo na razini zapadnih zemalja, ali za mene je svaki razvedeni brak jedan previše, imajući u vidu svekolike negativne posljedice razvoda po društvo.

Koje su to posljedice?

– Podugačka je lista zdravstvenih, psiholoških i socioloških posljedica, ali postoje i negativne ekonomske posljedice. U Americi su došli do zaključka da visoka stopa razvoda američko gospodarstvo košta milijarde dolara.

Što vaš Ured konkretno radi u borbi protiv visoke stope razvoda?

– Zadaće Ureda su dobro poznavati postojeće stanje glede života, obitelji i braka u Hrvatskoj, zatim koordinirati i surađivati s biskupijskim uredima te ponuditi konkretne programe i projekte. Jedan od projekata koji je blizu realizacije jest podizanje kvalitete zaručničkih tečajeva. Vijeće za obitelj HBK osnovalo je radnu skupinu s ciljem da sadržajno i metodološki unaprijedi te tečajeve.

Koje su to konkretne promjene?

Jako je važno uvesti više suradnika u pripravu za brak. Veliku ulogu u uspješnosti tečajeva imaju konkretni bračni parovi koji svjedoče o svom bračnom i obiteljskom životu. Upravo osnovana udruga Obiteljska i bračna akademija pokušat će na taj način pristupiti svim brakovima, pa i onima koji nisu crkveni, a pomoć im je potrebna. Na razini župa osnivaju se obiteljske zajednice u kojima se bračnim parovima nude konkretni programi poput onih vezanih uz začeće, trudnoću, rađanje i roditeljstvo, prirodno planiranje obitelji te u posljednje vrijeme programe koji će parove voditi do financijske slobode. Radi se i na razvoju programa koji će obrađivati i teme spolnosti u kontekstu teologije tijela Ivana Pavla II.

‘Crkva nije protiv spolnosti’

Nedavno ste na svojoj stranici objavili romantične ideje za supružnike, što su mnogi proglasili nepriličnim?

– Takvi komentari dolaze od onih koji smatraju da Katolička crkva shvaća spolnost kao listu zabrana koja guši svaku slobodu. To je potpuno pogrešno i nije utemeljeno na učenju Crkve koje spolnost uzima kao nešto prekrasno i jako sveto. Nauk je uvijek bio tu, samo je pitanje koliko se on izražava i koliko se naviješta. U novije vrijeme tome se posvećuje sve više pažnje, a tome je sigurno pridonijio i sve veći angažman bračnih parova u obiteljskom pastoralu.