Potukli se monasi na Kosovu, Kfor smirivao situaciju

15.02.2010. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija

Potukli se monasi na Kosovu, Kfor smirivao situaciju

Tučnjavu su započeli monasi koji podržavaju nedavno smijenjenog vladiku Artemija sa onima koji podržavaju odluku čelništva Srpske pravoslavne crkve o razrješenju episkopa

Dvije skupine monaha jučer su se potukle ispred manastira Gračanica na Kosovu, nakon čega su se morale umiješati i snage KFOR-a, koje su na kraju spriječile da ne dođe do daljnje kulminacije nasilja. Kako pišu srpski mediji, tučnjavu su započeli monasi koji podržavaju nedavno smijenjenog vladiku Artemija sa onima koji podržavaju odluku čelništva Srpske pravoslavne crkve o razrješenju episkopa. Artemije je smijenjen zbog mutnih financijskih poslovanja u posljednjih nekoliko godina u Raško-prizrenskoj eparhiji, a na to je mjesto postavljen vladika Atanasije (Jevtić). Svoj neslaganje s odlukom vrha SPC-a Artemijeve pristalice prikazale su tijekom služenja liturgije u manastiru, na način da su fizički nasrnuli na kolege koji ne djele njihovo mišljenje.

Osim postrojbi KFOR-a, strasti je smirivala i kosovska policija. Prema pisanju Blica, agresivni su monasi pokušali ući u manastir, a prije samog sukoba, u dvorištu su se skupljali pristaše Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke te radikalno nacionalističkih pokreta “Obraz” i “1389”, koji su došli sa sjevera Kosova. Pojedinci iz rečenih grupica pokušali su ući u manastir sporednim putevima, preskačući manastirsku ogradu, uz uzvike da nikada neće dopustiti Artemijevu smjenu. Tamošnji mediji pišu da su najglasniji monasi potpaljivali atmosferu sa navodima o ‘zatočeništvu’ vladike Artemija, i o tome da mu je oduzet mobitel i automobil. Međutim, Blic piše da se Artemije svojevoljno sa nekoliko monaha iz drugih manastira zatvorio u sobu, odakle nije želio izaći ni kada su mu najgorljiviji pristaše provalile u manastir.