Drago Pilsel: Josipović i kler

Iz konteksta – u kontekstu

U članku DRAGOVOLJAC objavljenom 14.02.2010. na portalu Regional express, Drago Pilsel, pored ostalog piše i o suprotnostima u samom ponašanju klera vezanim za izbor novog predsjednika, a koje ima uporište i u Kanonskom pravu.

„Izborom Ive Josipovića za predsjednika RH učinjen je, ali doista, veliki posao u prilog sazrijevanju demokracije u Hrvatskoj. Izborna većina očigledno nije glasala na osnovu “spektakularnosti” u istupima kandidata. Nije prihvatila politički jezik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je deklamirao o “integrativnoj” ulozi predsjednika, a po njegovom je mišljenju, svojim istupima deklarirao se i radio na – od 1990. pa do sada – najtežoj i najopasnijoj podjeli unutar hrvatskog političkog korpusa, u razvoju novog hrvatskog društva.

Izborna većina nije prihvatila ni agitiranje pojedinih klerika, a naročito nekih biskupa, pa posebno još i svećenika Zlatka Sudca, protiv kandidata Josipovića. Njihovo neukusno agitiranje je, smatram, bilo suprotno samome duhu, pa i slovu, Kanonskog prava. Katolička crkva u Hrvatskoj bi – upravo nakon ovoga što je sada doživjela, “navučena” od Bandića i njegovih licemjernih zaklinjanja – trebala najzad početi s izlaskom iz svog političkog puberteta.

Izborna većina je svojom odlukom u korist Ive Josipovića, u zadnji čas, izbjegla putu u barbarizaciju Hrvatske, a u što bi ju Milan Bandić i “njegovi ljudi”, po samoj logici svojih političkih i obrazovnih profila, nedvojbeno vukli. Izborom Josipovića dobili smo predsjednika ZA demokraciju i ZA europsku suvremenost Hrvatske kao res publicae.“

http://regionalexpress.hr/site/more/razlozi-za-veselje-i-ponos/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s