Tko je i što agnostik

Metro-portal.hr

 ZBUNJENI HRVATI

13.01.2010.

Tko je i što agnostik

 Nakon javnih izjava izabranog predsjednika Ive Josipovića o njegovim pogledima na Boga i vjeru Google spašava Hrvate od neznanja

 Autor: Metronom

 Zemlja u kojoj katolici čine preko 90% stanovništva, barem prema vlastitom priznanju tijekom popisa stanovništva, može imati problema s poznavanjem osnovnih pojmova o vjeri ukoliko vjeroučitelji u školama ne objasne baš sve.

http://metro-portal.hr/vijesti/hrvatska/tko-je-i-sto-agnostik

Upravo se to trenutno događa u Hrvatskoj, čiji je novi predsjednik Ivo Josipović deklarirani agnostik, što je očito pojam koji Hrvatima nije previše blizak. Naime, u zadnjih tjedan dana taj je pojam iskočio na vrh novih pretraga na Googleu. Kako ne bi rijetke čitatelje Metroa kojima je taj pojam stran ostavili u neznanju, evo par objašnjenja:

Sam izraz agnosticizam grčkog je podrijetla i označava filozofsko, idealističko učenje koje poriče mogućnost spoznaje objektivno postojećeg svijeta.

Hrvatsko izdanje Wikipedie kaže da je agnosticizam uvjerenje u nemogućnost univerzalne spoznaje o Bitku, Bogu, Istini i sličnim pojmovima.

Za razliku od ateizma ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stupnju razvoja ne možemo dokučiti. Agnosticizam je negdje na pola puta između teizma i ateizma: s jedne strane nije opterećen vjerskim dogmama, a s druge strane nije ograničen isključivošću ateizma pošto dopušta mogućnost da ipak postoji neki viši entitet nego što je to čovjek.

Točnije, agnosticizam smatra u strožoj varijanti smisao postojanja ili nepostojanja višeg bića (npr. Boga) neobjašnjivim ili čak za život nevažnim, u kojem slučaju se označava kao ignosticizam, tj. apatični agnosticizam ili apateizam. Ignosticizam, kao jači oblik, tvrdi, kako nema jednoznačne definicije pojma Bog. Za razliku od ateizma, ovaj oblik zamjera ateistima jer prihvaćaju tvrdnju da Bog ne postoji, bez kritičnog razmatranja pojma.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s