Artemije razriješen

Blic.rs

Sinod razrešio Artemija

FoNet, Tanjug | 13. 02. 2010. – 14:28h  |

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je danas da pokrene postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti episkopa Artemija za stanje u raško-prizrenskoj eparhiji i razrešio ga upravljanja eparhijom do okončanja tog postupka.

Za okončanje postupka je nadležan Sabor SPC, saopštio je episkop bački Irinej novinarima, posle sednice Sinoda. Do končanja postupka, kako je rekao, za administratora eparahije određen je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/176562/Sinod-razresio-Artemija

 

Episkop bački Irinej je rekao da episkop Artemije nije suspendovan i da je punopravni episkop, osim što ne upravlja eparhijom. On je, takođe, rekao da je vladika Artemije pokazao u prethodnom periodu nespremnost da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i da postoje problematične transakcije u poslovanju eparhije za koje je on posredno odgovoran.

Na sednici sinoda, kojom je predsedavao patrijarh srpski Irinej, odlučeno je da se pokrene postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Artemija u prvoj instanci (Ustav SPC, čl. 70, tačka 20 i 356), uz njegovu obavezu da sarađuje u tom postupku.

Episkop Irinej je novinarima kazao da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija koji su svojim postupcima doveli do stanja u finansijskom i materijalnom poslovanju koje je konstantovano u eparhiji. On je podsetio da je Sinod nedavno poslao delegaciju u Gračanicu gde je privremeno sedište eparhije, koja je imala dvostruku ulogu, da razgovara sa episkopom Artemijem i da izvrši pregled finansijsko materijalnog stanja i poslovanja.
Sinod je posle uvida u dokumentaciju, razgovora sa Artemijem saopštio njemu ovu odluku koju je on primio, kao što i priliči episkopu SPC, rekao je Irinej.
On je kazao da su dve stavke koje sažimaju odluku Sinoda o razrešenju, a to su da je ona doneta zbog nespremnosti episkopa Artemija da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i zbog saznanja da postoje velike nepravilnosti i nejasnoće, pa čak i zloupotrebe pojedinih lica i institucija u eparhiji.
“Artemije je, nažalost, da li iz naivosti ili imajući preveliko poverenje u te ljude koji to poverenje očigledno nisu zasluživali, poverio bez svog učešća i konačne provere i overe od njegove strane, njihovih odluka i inicijativa, da vode to poslovanje…i to poslovanje izaziva mnoge nedoumice” rekao je Irinej.

U tim problematičnim transakcijama nema prisustva vladike Artemija, rekao je Irinej i dodao da je propust vladike Artemija u tome što je potpuno izuzeo sebe od prava koje mu po službi pripada da nadzire rad tih organa i odobrava ono što vrše u domenu svojih nadležnosti i da se u tom smislu može govoriti o njegovoj posrednoj odgovornosti za nastalu situaciju.
 

Nekoliko stotina ljudi, koji podržavaju episkopa raško-prizrenskog Artemija, okupilo se danas ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu gde je Sinod raspravljao o finansijskom poslovanju Eparhije raško-prizrenske.

Episkop Artemije se, napuštajući zgradu Patrijaršije, obratio okupljenima koji su od ranih jutranjih časova bili tu kako bi mu pružili podršku i zamolio ih da se mirno raziđu.
Kako je saopšteno iz SPC, episkop Artemije može da boravi i bogosluži u nekom od manastira ili u drugom mestu na tlu Eparhije raško-prizrenske ili van nje do okončanja postupka, uz dogovor sa administratorom, odnosno uz saglasnost nadležnog eparhijskog arhijereja, ali bez ikakvog intervenisanja u nadležnost administratora ili nekog od gospode eparhijskih arhijereja, navedeno je u saopštenju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s