Uvešće se red u eparhiju

Blic.rs

Sinod odlučuje o suspenziji vladike Artemija

Pomoć za Kosovo slila se u privatne džepove

Ž. Jevtić | 12. 02. 2010. – 20:00h |

Sinod Srpske crkve sutra bi trebalo da donese odluku o suspenziji vladike raško-prizrenskog Artemija posle višegodišnjih navoda da je u radu te eparhije bilo krupnih finansijskih malverzacija i nepoštovanja jedinstva SPC.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176495/Pomoc-za-Kosovo-slila-se-u-privatne-dzepove

Iako još niko iz SPC nije javno rekao da li je bilo pronevera i kolikih, prema podacima kojima raspolaže „Blic”, samo jedna od spornih uplata na račun eparhije iznosi oko 25 miliona dinara (više od 250.000 evra), i to prihodovanja od humanitarne pomoći.

Saradnici vladike Artemija su od te sume, koja je kontinuirano i namenski uplaćivana tokom godine, iz jedne banke u Kosovskoj Mitrovici podizali i po milion dinara odjednom, tvrde dobro upućeni izvori „Blica”.
Vladika Artemije bi, prema odluci Sinoda, trebalo da bude suspendovan i da se odredi administrator koji će uvesti red u eparhiju.
U Sinodu danas niko nije želeo zvanično da potvrdi da li se zna šta su vladika Artemije i njegov najbliži saradnik, iguman manastira Banjska Simeon, radili sa novcem od donacija i da li je to proknjiženo kroz izveštaje u koje je Sinodska komisija imala uvid. Međutim, kako saznajemo, osnovano se sumnja da su vladika Artemije i Simeon, osim eparhijskih računa, imali i nekoliko tajnih privatnih računa na koje su prebacivali novac.
Pretpostavlja se da su najznačajnije sume prebacivane na račune u Grčkoj, gde često boravi Simeon, a prema navodima, vladika i Simeon imaju čak i imovinu u Grčkoj. Prema saznanjima „Blica”, srpski crkveni krugovi su u kontaktu sa Grčkom crkvom kako bi se proverili računi vladike Artemija i Simeona, ali i njihova veza s grčkom raskolničkom grupom – starokalendarcima.

Blic.rs

Vladika nije želeo da priča sa komisijom SPC

Sinod SPC rešen da razvlasti Artemija

Ž. Jevtić | 12. 02. 2010. – 00:02h |

Nakon što se četiri godine vladika Artemije oglušivao o odluke najviših crkvenih vlasti, Sinod SPC na čelu sa patrijarhom Irinejem rešen je da sredi stanje u Eparhiji raško-prizrenskoj. Prema informacijama „Blica” iz Patrijaršije, po svemu sudeći, vladici Artemiju bi trebalo da ostane status episkopa, ali ne i vlast nad eparhijom. Razvlašćivanje vladike Artemija znači da bi on trebalo da bude suspendovan, a u eparhiji određen administrator koji će njome upravljati do sledećeg redovnog zasedanja Sabora. 

Sednica Sinoda SPC održana je juče, a okidač za vanredno zasedanje je činjenica da je vladika Artemije dan ranije, u sredu, odbio da sarađuje sa sinodskom komisijom koja je u Gračanici trebalo da ispita finansijsko poslovanje Eparhije raško-prizrenske. To je bio još samo jedan u nizu primera oglušivanja vladike Artemije o odluke najviših crkvenih vlasti.
Zbog ovakvog učestalog ponašanja u poslednjih nekoliko godina moglo se čuti da je vladika Artemije „bukvalno u raskolu”, a što je najveći greh u Crkvi. Međutim, Sinod i Sabor su vladici raško-prizrenskom, kao malo kome do sada, uvek pružali šansu da ispravi greške. On bi obećao da će ispuniti odluke najviših crkvenih tela, a onda bi bukvalno dan kasnije pogazio reč i krenuo u žestoke medijske napade na ostale arhijereje.
Prema saznanjima „Blica”, Sinod juče nije doneo nikakvu konkretnu odluku o episkopu raško-prizrenskom Artemiju, niti o njegovom najbližem saradniku, igumanu manastira Banjska Simeonu, koga je pre izvesnog vremena vladika postavio za arhijerejskog zamenika. Dobro upućeni izvor „Blica” iz Patrijaršije navodi da je „opravdana namera da se imenuje administrator eparhije koji bi vodio sve poslove do Sabora, a oformljena sinodska komisija nastavila bi sa daljom istragom finansijskih nepravilnosti kako vladičinih, tako i oca Simeona”. Vladici Artemiju bi se do Sabora ostavila mogućnost ili da se dostojanstveno povuče u penziju i prestane da štiti oca Simeona ili da ostane u buntu protiv Crkve, što bi moglo dovesti do crkveno-sudskog postupka.
Sinod je trenutno u najjačem sastavu, a SPC je dobila i svog patrijarha, pa se otuda osnovano može pretpostaviti da ovog puta vladici Artemiju neće biti ostavljena mogućnost da, kao što je bio slučaj do sada, finansijske malverzacije i duhovno posrnuće u manastirima eparhije iznova politizuje i proglasi se žrtvom političke zavere. Oprobani mehanizam vladike Artemija i oca Simeona jeste da episkop sebe predstavlja kao „jedinog iskrenog borca za Kosovo i pravoslavlje”, a druge vladike kao „prozapadne i vatikanske sluge”.
Kako saznajemo, Sinodska komisija će narednih dana detaljno proveravati sve finansijske izveštaje koji su uzeti u Gračanici pre dva dana. Vladika Artemije je odbio da sarađuje sa komisijom, iako mu je i u Gračanici nekoliko puta poručeno da provera nije atak na njega, već pokušaj da mu se pomogne da „ne srlja još dublje”. Neposredno pred dolazak komisije otac Simeon, koji se u poslednjih nekoliko godina nije odvajao od vladike, iznenada je napustio eparhiju i otputovao u Grčku. Simeon je „otputovao” luksuznim „audijem”, koji je inače manastiru Banjska kupila država, ali koji on koristi isključivo za sebe.
Otac Simeon Vilovski je već dva puta bukvalno osuđivan od Sabora zbog svog štetnog delovanja na jedinstvo SPC i traženo je njegovo crkveno kažnjavanje. Međutim, vladika Artemije ne samo što je uporno odbijao da izvrši odluke već je krajem novembra unapredio Simeona u čin arhimandrita, a potom pre oko dva meseca i za arhijerejskog zamenika sa svim pravima koja su ravna episkopu. Do sada se osnovano sumnjalo, a komisija bi trebalo time da se bavi, da Vilovski ima privatne devizne račune kako u domaćim bankama tako i u Grčkoj. Vladika Artemije je upoznat sa celom situacijom i pretpostavlja se da je zbog toga odbio da sarađuje sa komisijom Sinoda i pokušao da spreči pregled dokumenata.
Eparhija raško-prizrenska je u poslednjih nekoliko godina postala gotovo privatno vlasništvo nekolicine ljudi. Jedan od njih je Peđa Subotički, kum rođenog brata oca Simeona. Subotički, inače elektrotehničar, vlasnik je problematične firme „Rade neimar” kojoj je vladika dao neprikosnoveno pravo da gradi na Kosmetu, čime je bila ozbiljno dovedena u pitanje obnova crkvi u južnoj srpskoj pokrajini. 

Malverzacije i problemi u Eparhiji
ZLOUPOTREBA HUMANITARNE POMOĆI – Prethodnih godina donacije za KiM su korišćene za odliv novca na privatne račune, kupovinu kuća i plaćanje skupih stanarina u Grčkoj za ličnu imovinu Simeona i vladike Artemija. Prijavljivane su mnogo više cene, a deo novca je odlazio i Subotičkom, koji ima petosobni stan u Nehruovoj ulici u Beogradu. Osnovano se sumnja da je posle prekidanja državnih donacija novac uziman iz humanitarnih fondova. Najmanja stavka su plate koje je država izdvajala za monaštvo. Međutim, cifre koje je vladika prosleđivao državi nisu tačne jer deo monaštva u Gračanici te plate nije ni dobijao, iako su bile prijavljene.
PRODAJA CRKVENE ZEMLJE ALBANCIMA – Vladika Artemije i otac Simeon, iako sebe predstavljaju kao bedem odbrane Kosova, prodali su crkvenu zemlju 2007. u Đakovici Albancima. Iako zvanično vladika navodi da ne priznaje vladu Kosova, upravo preko nje obezbeđuje oslobađanje od carina za svoju robu. Do sada se osnovano sumnjalo, a izveštaj Komisije trebalo bi da pokaže i koliko je novca namaknuto na konto fiktivnih projekata obnove i izgradnje crkvenih dobara na KiM.
PUCNJI NA SEKRETARA – Stanje u eparhiji je dugi niz godina nalik trileru – prvi sekretar eparhije vladike Artemija dopao je zatvora zbog finansijskih malverzacija, drugi je proteran sa Kosova 2006, kada je na njega i njegovu porodicu pucano istog dana kada je prihvatio da svedoči prvoj komisiji Sinoda o situaciji u eparhiji. Treći sekretar je nedavno smenjen, a sadašnji, koji je doveden iz manastira Crna Reka bez osnovnog obrazovanja, neposredni je Simeonov poslušnik.
ZASTRAŠIVANJE NARODA -Problem je i činjenica da vladika Artemije uopšte nije u kontaktu s narodom na KiM. Odavno se spekuliše da je Artemije u vezi sa nekim raskolničkim grupama u Kanadi i Australiji, kao i s grčkim starokalendarcima. Takođe, duhovna situacija u pojedinim manastirima je loša. Najdrastičniji primer su pojedini monasi koji jeftino manipulišu osećanjima preostalih Srba na KiM – fanatično verni Artemiju šire informacije da su „poslednja vremena stradanja hrišćana”. Godinama je poznat i manir vladike da preostali narod na KiM deli na patriote i izdajnike.

 

Šta komisija ispituje
– Novac utrošen na građevinske radove na porušenim crkvama
– Deo novca za obnovu posle 17. marta – donacije drugih pravoslavnih crkava, kao npr. Vaseljenske patrijaršije
– Humanitarnu pomoć
– Donacije (posebno korišćenje novca iz dijaspore)
– Plate za monaštvo i novac za manastire iz budžeta Srbije
– Izdavačku delatnost (moguće utajivanje dela prihoda od doštampanih izdanja)
– Postavljanje optičkog kabla na severu Kosova od strane eparhije
– Prodaju kartica i dopuna za mobilne telefone

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176339/Sinod-SPC-resen-da-razvlasti-Artemija-

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s