Stepinac – prijepori

Javno.com

IVO GOLDSTEIN:

U čemu je problem da je Stepincu otišla glava?

 Ivo Goldstein smatra kako se Alojzije Stepinac trebao zalagati za proganjane u NDH, dok crkvenjaci tvrde kako je upravo to i činio.

 Autor članka: Tina Grdić

Objavljeno: 10.02.2010 23:38h

U prvom djelu emisije Otvoreno Hloverka Novak Srzić razgovarala je s Tomislavom Horvatinčićem s obzirom na prosvjede, točnije onaj recentni, gdje su se ove srijede u Varšavskoj okupile tisuće građana.

– Nisam najnepopularniji građanin Zagreba. Razumijem mlade ljude, poštujem tuđa mišljenja. Bilo je oko 700 – 800 osoba, mladi gospodin Tomašević ima pravo da se 35 godina nije proširivala pješačka zona. Sada se radi prolaz kroz ovaj blok. zadaća HOTO grupe je da se dobije prolaz.

http://www.javno.com/hr-hrvatska/u-cemu-je-problem-da-je-stepincu-otisla-glava_293718

Bespravno doneseni kontejneri stoje u Varšavskoj, dakle, može se početi s bespravnom gradnjom. Veličina našeg bloka ne prelazi visinu okolnih zgrada. Na projektu radi 25 vrsnih stručnjaka. Čuo sam da smo mijenjali nešto na projektu, no u odnosu na dobivene dozvole, ni centimetar projekta nije se pomjerio. U uređenim zemljama svima se dižu kada dođu s novcima i kažu dobro došli gospodine kapital

Tomislav Horvatinčić

Horvatinčića ne zamaraju građani, tvrdi kako će se od projekta zaraditi malo, ali tvrdi kako se govori o više aspekata javnog interesa. Tvrdi kako su se tamo našle brojne devastirane zgrade, te se zbog toga na javnom natječaju dogovorilo kako

-Zar će HOTO grupa to ponijeti u grob. Uređenje unutrašnjih fasada moramo napraviti, stvara se nova polivalentna dvorana od 6000 kvadrata za predstave, kina, za javne tribine, novu infrastrukturu, kanalizaciju. U dvije smjene radi oko pet stotina ljudi.

Horvatinčić tvrdi kako su dozvole za gradnju imaju, a tvrdi i kako je rečeno niz objeda, kao i to da će Varšavska biti, rupa, te tvrdi kako će se vidjeti rampa, što vrsni arhitekti mogu riješiti. Kompletna Varšavska bit će pješačka zona, tvrdi, te objašnjava kako je javni interes desetero puta veći.

Postavio je pitanje u kojoj se to kuhinji kuha ta anti poduzetnička klima u Hrvata, te ga zanima tko to financira kontejnere. Objašnjava kako strani poduzetnici ne žele investirati u ovakvu državu.

– Možda bi bilo bolje da vijori francuska zastava – tvrdi.

Horvatinčić: Mladi su ne informirani, dobro došli gospodine kapital

Na pitanje zašto se nije komuniciralo s građanima, kazao je kako se i čuo s građanima, no razgovori su tvrdi, bili neargumentirani.

– Bespravno doneseni kontejneri stoje u Varšavskoj, dakle, može se početi s bespravnom gradnjom. Veličina našeg bloka ne prelazi visinu okolnih zgrada. Na projektu radi 25 vrsnih stručnjaka. Čuo sam da smo mijenjali nešto na projektu, no u odnosu na dobivene dozvole, ni centimetar projekta nije se pomjerio. U uređenim zemljama svima se dižu kada dođu s novcima i kažu dobro došli gospodine kapital – kazao je Horvatinčić koji vjeruje kako će projekt biti završen do kraja godine, ukoliko se revolucija ne nastavi.

Horvatinčić je Celakovskom iz udruge Zelena akcija poručio i nabrojao koje je sve projekte gradio, mlade ljude nazvao je neinformiranima, a usput je rekao i kako projektom pomaže proračunu i zapošljavanju.

– Demonstrantima ne vjerujte. Gdje je ostalih 700 000 Zagrepčana, zar ostali Zagrepčani ne vole svoj grad? – pitao je na koncu.

‘Stepinčev proces bio je montirani proces’

U drugom djelu emisije govorilo se o 50 obljetnici smrti Alojzija Stepinca, koji u vrijeme komunizma nije želio odvajati Crkvu, zbog čega je osuđen na 16 godina zatvora, no mišljenja o njemu su podijeljena.

Ivo Goldstein na samom početku drugog dijela emisije kazao je kako još uvijek traju prijepori oko Stepinca, te je naglasio kako historičari debatiraju o brojnim pitanjima, pa i o ulozi Crkve.

– Činjenica je da je Stepinac doveden pred sud, te da je to bio montirani proces. To je neprijeporna činjenica. Sporimo se oko toga na koji je način on reagirao na različite izazove. Stepinac je 1934. godine bio koadutor, te je bio poštovan. 1941. godine, čini mi se da nema dvojbe da je mnogo spasio, ali i da nije dovoljno napravio kritičku distancu prema ustaškom režimu – kazao je Ivo Goldstein.

Stepinac je, kaže Ivo Goldstein, pisao pisao Paveliću kako je čuo da se Židove deportira u logore, te nije doveo u pitanje deportaciju, već je tražio da se ona izmjeni. Primjerice, da se poduzmu neke stvari, poput toga da se otpremanje ne vrš u pretrpanim vagonima, da se bolesnih zaliječi, te da im se omogući davanje hrane, ali nije dovodio u pitanje deportaciju, već samo način.

Ivo Banac kazao je kako je Stepinčevo protivljenje fašizmu bilo izraženo, jer je osuđivao rasizam, nasilje, institucije režima poput Jasenovca. Tvrdi kako je ono što je on radio zaslužio potvrdu.

– Kada se pojavila NDH u prvih mjesec dana nije se znalo u kojem će to putem krenuti. Stepinac je već u srpnju osudio režim proganjanje nekih Srba. Tada se jedva bilo tko usudio dignuti takav glas. On je prosvjedovao protiv ustaša, Pavelića, te nacističkom progonu. Treba gledati kontekst u kojem se to zbivalo – kazao je Adalbert Rebić.

Strčić: Stepinac je bio zatečen

Akademik Petar Strčić kazao je kako je Stepinac uhvatio u žrvanj u kojem nije bio dorastao. Postao je nadbiskup umjesto Augusta Juretića, a smatrali su ga kako će Stepinac biti Jugoslaven.

– Kroz prve godine bio je zatečen. Pavelić nije imao pojma da će biti poglavnik, Kvaternik nije proglasio NDH već Republiku Hrvatsku. Stepinac nije znao situaciju, nikome nije suđeno osim njemu. Stepincu su podmetnuli njegovi ljudi – kazao je Strčić.

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila tvrdi kako su povjesničari oprezniji, jer nemaju dovoljno dokumenata, a tvrdi kako mu je problem kada vidi bilo o Papi Piu XII. ili Stepincu to kada se mjeri o tome kakve su veličine bili.

– Da smo 90-te provodili ilustraciju i sudili komunističke zločine, da li bi se tada prozivalo biskupe zbog svega, jer su štitili komunističke progone. On se oslanjao na vjeru, boga, na temelj učenja kršćanstva. On više nije mogao napraviti – tvrdi Miklenić.

Ivo Goldstein kazao je kako je Stepinac osudio rasizam u propovijedi, te kako je jasenovac osudio u siječnju 1943. godine. Pismo Paveliću koje se spominje 1941. godine, u njemu je Stepinac kazao kako se dogodio zločin zbog kojeg se treba propasti.

‘Stepinac je lobirao za rasne zakone’

– Sedam dana nakon osnutka NDH, Stepinac je lobirao za rasne zakone – kazao je Goldstein. Na to se Miklenić uzrujao i kazao kako se ne treba baš hvatati za svaku riječ. Goldstein ga je posjetio da je Stepinac urgirao kod Pavelića kako bi on zaštitio Židove koji su prešli na katoličanstvo, ali i ne na one koji su ostali u toj vjeri.

Ivo Banac tvrdi kako bi prosvjedovao protiv Strčićevih izjava, jer ga zapanjuju. Smatra kako se Stepinac nije imao oko čega snaći, jer je progon bio sistemski.

Također smatra kako se svi mogu složiti oko toga da je bolje da je prosvjedovao oko rasnih zakona, jer kada se piše tiraninu Paveliću, da se mora služiti i riječima tiranije.

– Izlazak na barikade nije bio u mogućnosti, Stepinac nije bio političar, ali je koristio metode ove organizacije, te ih je koristio na način koji zadovoljava.

Goldstein mu je zamjerio to što je Stepinac hrabrost pokazao tek kasnije, te je rekao kako je kardinal predugo bio zavaran da su to ekscesi, a ne sustav. naglašava kako je Stepinac u mašinu ušao, te kako su neki svećenici bili u partizanima.

‘Crkva je podržala Milu Budaka’

– Najviše su na partizanskoj strani sudjelovali svećenici, a ne inženjeri i slični. Istina je da su biskupi, primjerice Pavao Lončar kazao kako je NDH loš i kako su ustaše sirotinja, nakon čega je bio osuđivan – kazao je Goldstein.

Strčić je kazao kako je Stepinac bio čovjek smješten u strašnom vremenu. Rekao je kako komunizam nije postojao, već samo staljinistički.

Banac je nakon toga kazao kako je bila riječ o komunističkoj diktaturi, nakon čega mu je Strčić kazao kako je njegov kolega Srebrnik, inače biskup, dva puta bio u zatvoru, te je rekao kako su se pojavili rigidni komunisti. Kasnije su se, tvrdi pobudili staljinisti, kojima nisu bili potrebni suputnici.

– Opći stavovi crkve su bili takvi da je bježala od svakog režima. Crkva podržava Milu Budaka u rujnu 1941. godine, koji je tvrdio kako treba ‘Srbe na vrbe’. Zanemaruju se zločini, o njima se ne govori o katoličkim listovima – objasnio je Goldstein.

‘Pročitajte Stepinčevu propovijed’

Adalbert Rebić kazao je kako su Romi, Židovi i drugi imali pomoć od Stepinca, koji je te osobe i zapošljavao, a nekim je svećenicima govorio kako će sva brzo proći.

Banac je kazao kako ni jedan poliitčki proces nije doveden u pitanje, tek unutar samom sustava, te da se u vrijeme komunizma ni jedan proces pokrenut protiv svećenika nije bio istražen.

– Dosta sam pisao i o NDH i o komunizmu, odnosno 45 godina komunizma i socijalizma. U tom je periodu bila smanjena presija, a Stepinac je suđen kada je represija bila veoma velika.

Juraj Batelja, svećenik, kazao je kako je kako si Goldstein trebao sam malo pročitati Stepinčevu propovijed, te je zamolio sve sudionike emisije da svi pročitaju pisma, pa da onda o tome raspravljaju.

– Znali smo da dnevnici postoje, ali ih je Udba ljubomorno čuvala i nikad ih nije dala – kazao je. Na to je Goldstein kazao kako zna Stepinčeve poduhvate iz 1938. godine, no činjenica je da on za vrijeme NDZ nije protestirao protiv rasnih zakona.

‘U čemu je problem da je Stepincu otišla glava?’

Stepinac je, kaže Ivo Goldstein, pisao pisao Paveliću kako je čuo da se Židove deportira u logore, te nije doveo u pitanje deportaciju, već je tražio da se ona izmjeni. Primjerice, da se poduzmu neke stvari, poput toga da se otpremanje ne vrš u pretrpanim vagonima, da se bolesnih zaliječi, te da im se omogući davanje hrane, ali nije dovodio u pitanje deportaciju, već samo način.

– U čemu je problem da mu je otišla glava – pitao je Goldstein i dodao kako je on bio čovjek od vjere, što očekuje žrtvu.

Pokušao se razumno boriti, kazao je Rebić, koji smatra kako je Stepinac o svemu tome pisao, pa da ga je Pavelić poslušao, deportacija ne bi bilo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s