Židovi,Srbi i Slovenci moraju zahvaljivati Stepincu

Slobodna Dalmacija/večernji/tportal

BISKUP JURAJ JEZERINAC

‘Židovi, Srbi i Slovenci moraju zahvaljivati Stepincu!’

U povodu 50. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca u crkvama diljem Hrvatske propovjeda se o njegovom posebnom značaju. Biskup Juraj Jezerinac kaže da je Stepinac posebno zadužio Židove, Srbe i Slovence

‘Valja očekivati da će i oni kojima je on posebno pomagao, među ostalima Židovi, Srbi i Slovenci, biti zahvalni na svemu što je za njih učinio te da će ustati u obranu istine ‘- poručio je iz Karlovca vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

Rekao je da je Stepinac štitio ljudska prava i dostojanstvo svakog čovjeka, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost. Sliku o Stepincu su iskrivili lobiji poput jugoslavenskog, srpskog, masonskog i drugih, koji su, tvrdi Jezerinac, nakon 2. svjetskog rata bili toliko jaki da su svaku istinu mogli predstaviti na njima svojstven način.

Upravo su oni blaženog Stepinca, istaknuo je Jezerinac, godinama neutemeljeno predstavljali kao pobornika ustaške vlasti i ekstremnog nacionalista. ‘Osudio je sva zla prošloga stoljeća: fašizam, nacizam, komunizam, masoneriju, liberalizam svake vrste i nemoral. Bio je neustrašiv borac protiv svake vrste zla. U vrijeme Drugoga svjetskog rata spašavao je one koji su bili nepoćudni vlastima, pa čak i komuniste. Zbog toga su ga pokušali slomiti.’

Puljić se prisjetio komunizma

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenivši kardinala Stepinca hrvatskim velikanom koji je živio za svoju vjeru, svoj narod i svoju domovinu.

Puljić se prisjetio vremena komunizma koji je ‘htio zatrovati vjeru u hrvatskome narodu’ kao i montiranoga političkog procesa kardinalu Stepincu, njegova zatočeništva u Lepoglavi i kućnog pritvora u Krašiću. Stepinac je umro s krunicom i svijećom, odbivši sve privlačnosti vanjskog svijeta.

Bozanićeva poruka političarima

Zagrebački kardinal Josip Bozanić služeći misu u katedrali rekao je kako Crkva s većim žarom moli za proglašenjem svetim blaženog Alojzija ‘da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovom moćnom zagovoru u svojim životnim potrebama’.

‘Katolički zastupnici u Saboru, kada ste tražili odgovor od svoga blaženika? Političari, gospodarstvenici, pitate li se od čega se ne smije odstupiti’, zapitao je Bozanić političare.