Srpska pravoslavna crkva traži povrat svoje imovine u Šibeniku

Slobodna Dalmacija

10.02.2010. | 21:37

Prvi na udaru Radio Šibenik i Šibenski list

Srpska pravoslavna crkva traži povrat svoje imovine u Šibeniku

Srpska pravoslavna crkva tražit će povrat oduzete i nacionalizirane imovine u Šibeniku. O tome i o položaju SPC-a u gradu održan je sastanak u šibenskoj gradskoj upravi. Gradonačelnik Ante Županović razgovarao je s episkopom dalmatinskim Fotijem, parohom šibenskim Miloradom Đurđevićem, đakonom Dajanom Trifunovićem u čijoj pratnji su bili Lazar Knežić i Zoran Brkić.

– Eparhija dalmatinska i crkvena općina Šibenik ima značajnu imovinu u gradu koja joj, na žalost, još uvijek nije vraćena, bez obzira što Crkva ispunjava sve uvjete za povrat. Takvo stanje uvelike otežava normalan život i rad Eparhije dalmatinske kao i crkvene općine. Namjera SPC-a nije ni u kojem slučaju ići mimo propisa. Samo želimo na zakonit način vratiti onaj dio imovine koji nam pripada – kazao je episkop dalmatinski Fotije.

Od brojnih nekretnina u Šibeniku, do sada su SPC-u vraćena samo dva prostora. Riječ je o brijačkoj radnji u Zagrebačkoj ulici te prostorima na Meduliću, gdje se nalaze dvije suvenirnice.

– Svakako, nama je posebno značajno pitanje povrata zgrade pored sabornog hrama, u kojoj su trenutačno smješteni Radio Šibenik i Šibenski list. Na sudsko rješenje o povratu ove zgrade SPC-u prethodna gradska vlast se žalila dva puta. Tako da je ovaj predmet sada na Upravnom sudu.

Nama je taj prostor značajan iz dvaju razloga. Poznato je da smo u postupku obnove sabornog hrama. Taj posao, koji se odvijao pod paskom šibenskih konzervatora, privodimo kraju. Naša je namjera taj prostor otvoriti i za brojne turiste koji su tijekom proteklih nekoliko godina iskazivali interes za posjetom našoj crkvi.

Osim toga, u pripremi je i projekt postavljanja Muzeja Eparhije dalmatinske uza samu crkvu – izjavio nam je Milorad Đurđević, paroh šibenski.
Srpska pravoslavna crkva želi u funkciju staviti i nacionalizirane stanove koji se nalaze na atraktivnim lokacijama u gradu. U njima sada žive tzv. zaštićeni najmoprimci.

– Dobili smo rješenje za povrat dvaju stanova. Međutim, potražujemo još niz stanova. Naglašavam kako nećemo poduzimati ništa prema zaštićenim najmoprimcima dok Grad Šibenik za njih ne nađe adekvatno zamjensko rješenje. U tom smislu smo i zatražili pomoć gradske uprave – pojašnjava Đurđević.

Gradonačelnik Županović samo nam je šturo kazao kako ima razumijevanja za zahtjeve SPC-a oko povrata imovine koja joj povijesno pripada, te je obećao suradnju gradskih službi u rješavanju tih problema.

– Mi smo zadovoljni suradnjom s aktualnom šibenskom vlašću. Mogu otvoreno kazati kako je ona puno bolja nego s prethodnom HDZ-ovom – otvoreno je priznao Milorad Đurđević, paroh šibenski.

krešimir gulin / epeha