On ostavio Crkvu, a dečko njega

Jutarnji.hr

SJEVERNA IRSKA

On ostavio Crkvu, a dečko njega

U svojoj knjizi Buckley tvrdi da su 40 posto klera homoseksualci

Autor: Nikolina Šajn

10.02.2010.

Partner ekskomuniciranog biskupa Pata Buckleyja odustao je od vjenčanja u zadnji trenutak

LARNE – Trebalo je to biti jedno od vjenčanja godine u Sjevernoj Irskoj, piše Belfast Telegraph, no tada se jedan od “mladoženja”, partner izopćenog katoličkog biskupa Pata Buckleyja , prestrašio publiciteta.

Biskup je trebao sa svojim partnerom, Filipincem Eduardom Yangom, stupiti u istospolnu zajednicu u gradu Larneu, no razočaranim fotografima i novinarima koji čekali na “vjenčanje”vijesti je prenijela općinska službenica.

Buckley je poslije objasnio da vjenčanje nije otkazano, ali da Yango treba vremena da se oporavi od stresa. Jer, vijest o njihovu vjenčanju obišla je svijet i završila na naslovnicama od Filipina do Kostarike.

Suspenzija zbog sukoba

– Eduardo je prošli tjedan otišao na internet i bio šokiran tolikim naslovima o sebi. Ne očekujete da će malo civilno partnerstvo u Larneu biti vijest u cijelom svijetu – pojasnio je Buckley.

Otac Buckley suspendiran je kao svećenik 1986. godine nakon što se sukobio s pokojnim kardinalom Cathalom Dalyjem, kojeg je pozvao da “živi sa siromašnima kao što bi učinio Isus”.

Veza sa Sinead O’Connor

No, nakon suspenzije, odbio je napustiti kapelu u Larneu, gdje i dalje živi, dvaput tjedno služi misu, obavlja vjenčanja razvedenih katolika i posvećuje civilne zajednice istospolnih parova. Crkva ga je ekskomunicirala kada ga je 1998. za biskupa zaredio biskup Michael Cox, kojeg Vatikan ne priznaje, a koji je za svećenicu zaredio i pjevačicu Sinead O’Connor.