Crkva:mentalni bolesnik ili opsjednutost?

Križ života

10.02.2010.

MENTALNI BOLESNICI ILI OPSJEDNUTOST?

U Meksiku otvorena crkva za egzorcizam

Meksički svećenik Rogelio Cano izjavio je kako će se u novoj crkvi egzorcizam vršiti samo nad osobama koje su već posjetile liječnika i psihijatra.

Katolička crkva otvorila je u Queretarou, gradu u središtu Meksika, kapelicu za održavanje egzorcizma. Iz Crkve ističu kako u glavnom gradu Mexico Cityju mjesečno ima oko deset slučaja egzorcizma, a broj je u porastu.

BBC prenosi da su vjera u opsjednutost i egzorcizam uobičajeni u zemljama u kojima živi više od 90 posto katolika. I dok kritičari tvrde da svećenici najčešće griješe nazivajući opsjednutima one osobe koje boluju od mentalnih bolesti poput shizofrenije ili epilepsije, meksički svećenik Rogelio Cano izjavio je kako će se u novoj crkvi egzorcizam vršiti samo nad osobama koje su već posjetile liječnika i psihijatra.

Da egzorcizam ne predstavlja određenu sivu zonu u Katoličkoj crkvi, potvrđuje činjenica da je služba egzorcista strogo definirana. Nakon Drugog vatikanskog koncila obnovljen je obred egzorcizama kojeg je 1998. godine odobrio papa Ivan Pavao II., a 2004. izdano je latinsko tipsko izdanje Obrednika.