Licemjerje preko leđa zaštite ljudskih prava?

Licemjerje preko leđa zaštite ljudskih prava?

 

Metro.hr

09.02.2010.

 

SAMO BLAGO LICEMJERJE

SAD i EU osuđuju iranske vlasti zbog kršenja ljudskih prava

Poricanje prava na mirno izražavanje mišljenja je suprotno normama ljudskih prava, poručuju zemlje u kojima se redovito mlati prosvjednike

http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/sad-i-eu-osudjuju-iranske-vlasti-zbog-krsenja-ljudskih-prava 

Sjedinjene Države i Europska unija u ponedjeljak su osudile iransku vladu zbog kršenja ljudskih prava, upozoravajući da zastrašivanje, zatvaranje, montirana suđenja i smaknuća prosvjednika zbog predsjedničkih izbora, prkose međunarodnim standardima.

“Pozivamo vladu Irana da bude na visini svojih međunarodnih obveza vezana uz ljudska prava, do okonča zlouporabe protiv vlastitog naroda, da izvede pred sud one koji su počinili te zlouporabe i oslobodi one koji su vršili svoja prava”, navodi se zajedničkoj izjavi SAD i EU, koju je objavila Bijela kuća.

U četvrtak se obilježava 31. obljetnica islamske revolucije, a europski i američki dužnosnici kažu kako su zabrinuti da bi režim u Teheranu taj datum mogao iskoristiti za novi udar na prosvjednike, koji osporavaju legitimnost izbora Mahmuda Ahmadineđada 12. lipnja. Mnogi kažu da je Ahmadineđad ukrao glasove opobenom kandidatu Mir Hoseinu Musaviju.

Amnesty International navodi da iranski podaci govore o 40 ubijenih u prosvjedima od izbora, uz više od 5.000 uhićenih. Desetine osoba su osuđene na kazne od 11 godina zatvora do smrtne kazne, uključujući Mohamada Rezu Ali-Zamanija i Araša Rahmanipura, čija su pogubljenja izvedena 28. siječnja, nakon što su u listopadu osuđena za “neprijateljstvo prema Bogu.”

“SAD i EU osuđuju nastavak kršenja ljudskih prava”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Zatvaranja velikih razmjera i masovna suđenja, prijetnje likvidacijom prosvjednika, zastrašivanje članova obitelji zatočenih i dalje poricanja svojim građanima prava na mirno izražavanje mišljenja, su u suprotnosti s normama ljudskih prava”, ističu SAD i EU.

Još malo o uranu i sankcijama

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američki ministar obrane Robert Gates suglasili su se u ponedjeljak da bi se Iran trebao suočiti s “oštrim sankcijama” zbog svog nuklearnog programa, izjavio je francuski dužnosnik nakon sastanka Sarkozya i Gatesa.

Njih dvojica razgovarala su gotovo sat vremena, a jedna od glavnih tema bio je Iran.

“Suglasili su se da je vrijeme za oštrije sankcije, u nadi da će se pregovori obnoviti”, rekao je neimenovani francuski dužnosnik.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog najave da Irana da će početi samostalno obogaćivati uran.

IAEA od listopada pokušava privoliti Teheran na potpisivanje multinacionalnog sporazuma po kojem bi Rusija i Francuska obogaćivali iranski uran na razinu od gotovo 20 posto i pretvarali u nuklearno gorivo. Teheran je međutim agenciju obavijestio da će obogaćivanje raditi sam i da neće čekati da svjetske sile odgovore na njegov protuprijedlog.

“Ravnatelj IAEA Yukiya Amano je sa zabrinutošću primio tu odluku jer može utjecati na međunarodne napore, koji su u tijeku, da se osigura nuklearno gorivo za istraživački reaktor u Teheranu”, rekla je glasnogovornica IAEA Gill Tudor.

Amano ostaje spreman biti posrednik u predloženom dogovoru koji podržava i SAD, rekla je Tudor. (hina/metro-portal)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s