Kriza u vjerskim redovima: krivci su vanjski neprijatelji?

 Križ života

 Mihaela Jurčević

 9.02.2010.

 SEKULARIZAM I NAPUŠTANJE TRADICIJE – GLAVNI KRIVCI

Kardinal Rode: Kriza u vjerskim redovima

Vrijeme nakon Drugog vatikanskog koncila za kardinala Rodea predstavlja razdoblje bogato u eksperimentiranju s jedne strane, a siromašno u čvrstoj i uvjerljivoj misiji s druge strane.

Vatikanski kardinal Franc Rode izjavio da se današnji vjerski redovi suočavaju s krizom čiji je djelomični uzrok usvajanje sekularnog mentaliteta i napuštanje tradicijskih običaja. Kardinal Rode, koji je pročelnik Zbora za ustanove posvećenog života i udruge apostolskog života, kaže da se radi o problemu koji je puno dublji od drastičnog pada broj vjernika.

 “Kriza koja se doživljava u pojedinim vjerskim zajednicama, posebno u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi, odražava dublju krizu europskog i američkog društva. Sve je to isušilo izvore koji su stoljećima napajali posvećeni i misionarski život u Crkvi”, rekao je kardinal Rode u svom govoru koji je početkom veljače održao u talijanskom gradu Napulju.

“Sekularizirane kulture ušle su u umove i srca nekih posvećenih osoba i zajednica, a na to se gleda kao na svojevrsno otvaranje modernizaciji i načinu pristupa suvremenom svijetu“, rekao je kardinal Rode.

Istaknuo je da je broj vjernika naglo počeo padati nakon Drugog vatikanskog koncila, što je, prema njegovim riječima, “razdoblje bogato u eksperimentiranju s jedne strane, a siromašno u čvrstoj i uvjerljivoj misiji s druge strane“.

Međutim, taj se izazov ne bi trebao gledati samo s negativne strane, kaže Rode. Sadašnji trenutak može pomoći vjerskim redovima da se jasnije definiraju kao “alternative dominantnoj kulturi, a to je kultura smrti, nasilja i zlostavljanja svih oblika” te da jasno naglase da je njihova misija radosno svjedočiti život i nadu, po primjeru Isusa Krista.

 http://www.kriz-zivota.com/zoom/5237/kardinal_rode_kriza_u_vjerskim_redovima/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s