Vlada neće mijenjati ugovore s Vatikanom

Jutarnji list

PREDSJEDNICI PROTIV VLADE

Vlada: Nećemo mijenjati ugovore s Vatikanom 

Autor: Tanja Rudež

Objavljeno: 06.02.2010

Prema članku 15. ugovora stoji da se taj dokument može mijenjati ako se promijene okolnosti u kojima je potpisan. Mesić smatra da su se promijenile gospodarske prilike

ZAGREB – U Vladi se u ovom trenutku ne raspravlja niti razmišlja o reviziji ugovora s Vatikanom – rekao nam je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun reagirajući na izjavu predsjednika Stjepana Mesića da bi trebalo napraviti reviziju ugovora sa Svetom Stolicom.

http://www.jutarnji.hr/vlada–necemo-mijenjati-ugovore-s-vatikanom/540788/

Podsjetimo, u razgovoru za subotnju Slobodnu Dalmaciju, Mesić je prozvao pokojnog predsjednika Franju Tuđmana zbog potpisivanja netransparentnih ugovora s Vatikanom 1998. godine. – Budući da je taj Ugovor pisan na jedan način, a da nije bilo javnog uvida u pregovore, bez obzira što se radi o Svetoj Stolici, javnost je morala o tome biti više obaviještena.

Nove okolnosti

– Valjda se htjela dobiti veća naklonost Svete Stolice i išlo se na ugovor kakav nitko, meni se čini, nema u Europi – rekao je Mesić uputivši poruku premijeri Kosor i Vladi da krenu u reviziju ugovora sa Svetom Stolicom. – Mislim da bi to sada bilo dobro – izjavio je Mesić.

Prema članku 15. ugovora sa Svetom Stolicom stoji da se taj međunarodni dokument može mijenjati ako su se bitno promijenile prilike u kojima je potpisan.

Kako su gospodarske prilike u Hrvatskoj promijenile, kritičari Ugovora smatraju da je došlo vrijeme za njegovu reviziju.

Crkva godišnje iz državnog proračuna dobije između 300 i 400 milijuna kuna, a prema Ugovoru s Vatikanom gradonačelnicima i načelnicima sugerira se da na prijedlog biskupa daju novac iz gradske ili općinske blagajne.

– Sav taj novac koji Crkva dobija na kraju završi kod našeg naroda, kod mnogih obitelji. Taj novac se ne baca, niti završi kod nekoga na stolu ili na nekoj inozemenoj transakciji. On završi u karitativnim svrhama. Ne vidim zašto Mesić s tim ima problema kad skoro toliko potroši na svojim putovanjima – rekao je teolog Adalbert Rebić naglasivši da se međunarodni ugovori ne mijenjaju kad se to nekome prohtije.

‘Potreban je dobar razlog’

– Naravno, ugovori se mogu revidirati ako su obje strane sporazumne oko toga. Načelno je to moguće, ako za tim ima potrebe te ako se Sabor s tim složi s jedne strane, te ako se s druge strane s time složi Sveta Stolica. No, obično se međunarodni ugovori imaju neku trajniju vrijednost i ne mijenjaju se bez nekog dubokog razloga – istaknuo je Rebić poručivši predsjedniku Mesiću da “stvari treba gledati u širini”.

Izabrani predsjednik Ivo Josipović preko svoje glasnogovornice Danice Juričić poručio je da će “svoju politiku početi voditi kad službeno bude u predsjedničkom uredu”. No, Josipović je naglasio kako ostaje pri stavu o ugovoru sa Svetom Stolicom koji je zastupao tijekom predsjedničke kampanje.

Podsjetimo, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista je li potrebno revidirati ugovor sa Svetom Stolicom, Ivo Josipović je rekao da je riječ o “međunarodnom ugovoru koji se, načelno govoreći, može mijenjati samo konsenzusom stranaka”. – Ako on postane prevelik teret za proračun, siguran sam da će država i Crkva pronaći modalitete da njegove odredbe usklade s mogućnostima zemlje – naglasio je Josipović.

Nema poreza na milodare koje Crkva dobiva

Prema međunarodnom ugovorom s Vatikanom Crkva godišnje iz državne blagajne dobije između 300 i 400 milijuna kuna. No, gradonačelnicima i načelnicima sugerira se da na prijedlog biskupa daju novac iz gradske ili općinske blagajne. Također, Crkva ne plaća porez na milodare i milostinju. Gradovima i općinama se nalaže da u urbanističkim planovima predvide mjesta za crkve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s