Odmotava se klupko svećeničkih perverzija

DEUTSCHE WELLE

Nemačka | 08.02.2010

Odmotava se klupko svešteničkih perverzija

 Afera se širi: učenici su, pored Berlina i Bona, bili zlostavljani i u katoličkom internatu „Sveti Blasien“ sa Švarcvalda. Od ukupno 27 biskupija u Nemačkoj, žrtvama je svoju pomoć zvanično ponudilo tek njih pet.

 Svakim danom beleže se nova svedočenja o zločinima. Prijavljeno je već 40 učenika, žrtava seksualnog zlostavljanja, koji su proteklih 30 godina pohađali katoličke internate u Berlinu, Bonu i u južnom Švarcvaldu, na granici sa Švajcarskom. Renomirani internat katoličkih jezuita u Švarcvaldu, koji ima 75 godina dugu tradiciju, danas pohađa 900 učenika 22 različite nacije.

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5226839,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss

 Saznanje da su pojedini očevi i u ovoj obrazovnoj ustanovi pre nekoliko godina seksualno zlostavljali učenike, današnju generaciju nije ostavila hladnokrvnom. Mari Sofi Grinevelder komentariše: „Šokirana sam! Ovo je crkvena ustanova i teško mi pada da shvatim zašto su se ovakvi slučajevi godinama tajili. Tako misli i većina mojih školskih kolega“.

 „Vremena se menjaju, menjaju se i očevi…“

 Nastavu u internatu danas drži 110 nastavnika i vaspitača, a samo još pet jezuitskih očeva rade kao pedagozi. I pored saznanje šokantne istine o amoralnom ponašanju pojedinih sveštenika, poštovanja prema njima ne manjka, kaže učenik Rihard Majer cu Ajsen.

 „Mi danas živimo u naprednijem društvu u odnosu na pre 30 godina. Očevi više nemaju apsolutni autoritet koji su uživali tada. O ovakvim temama otvoreno razgovaraju sa nama, pozvali su nas i informisali nas o tome šta se zbivalo. Želeli su da nam daju informacije iz prve ruke, a ne da o tome saznajemo preko medija“.

 … ali crkva uglavnom i dalje „mudro“ ćuti!

 Ispitivanja u svih 27 nemačkih katoličkih biskupija su pokazala da su u poslednjih 15 godina čak 94 sveštenika osumnjičena za seksualnu zloupotrebu. Činjenica je da se crkva o tome godinama nije izjašnjavala. I sada, kada je tema došla u žižu javnosti i kada žrtve postaju sve glasnije, zvanični stav na optužbe, na svojim internet stranicama, objavilo je tek pet od 27 katoličkih biskupija u Nemačkoj. Otac Johanes Zibner komentariše:

 „Ja ne mogu da sudim zašto je to tako. Za mene je u ovom trenutku najvažnija činjenica da žrtve napokon javno progovaraju o tome šta im se dogodilo, ali i činjenica da im se veruje. I sam sam pre 30 godina bio učenik oca koji je priznao da je zlostavljao svoje đake. Tada mi je bio nov, i nekako drugačiji od ostalih očeva, bio je zanimljiv, a danas mogu jedino reći da sam sretan i zahvalan što nisam bio jedna od njegovih žrtava“.

„Molim te, oprosti, ako možeš!“

 Jedan od počinilaca danas kao 65-godišnjak živi u Čileu. Pismenom izjavom se obratio svojoj nekadašnjoj žrtvi rečima: „Žao mi je zbog onog što sam učinio tebi i drugima. Molim te da i oprostiš – ukoliko to možeš“. Drugi, sada 69-godišnji penzioner, živi u Berlinu i odbacuje optužbe. I dok biskupije u Berlinu, Hildeshajmu, Hamburgu i Osnabriku na svojim internet stranicama detaljno izveštavaju o ovoj aferi, glavna tema biskupije u Kelnu na početnoj stranici glasi: „Biskupija od 2010. godine računa sa manje prihoda od crkvenog poreza“.

autorka: Selma Filipović, Berlin

odg. urednik: Nemanja Rujević

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s