Crkvena inačica Valentinova

Večernji list

Poziv vjernicima

Crkva Danom braka protiv Dana zaljubljenih

Biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

Autor: dp

07.02.2010 18:43

Crkva se Danom braka odlučila suprotstaviti “konzumerističkoj hiperseksualizaciji” Valentinova i karnevala. Sljedeće nedjelje biskup krčki mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poziva vjernike da ne slave Valentinovo, nego da po drugi put u Hrvatskoj obilježe Svjetski dan braka.

http://www.vecernji.hr/vijesti/crkva-danom-braka-protiv-dana-zaljubljenih-clanak-93156

“Razdoblje karnevala obilježeno je skrivanjem lica, kako bi prihvatljivijim postalo ono što nije prihvatljivo. Prekrivaju se ljudska lica, ali kao da se pokušava prekriti i Božje lice kako ne bi vidio što si se sve ljudi pod maskama dopuštaju u vrijeme karnevala”, piše biskup Župan, pozivajući na riječi “apostola Petra koji piše da ne hodimo više u razvratnostima,
požudama, pijankama i bezakoničkim idolopoklonstvima te da vrijeme što nam u tijelu preostaje proživimo ‘ne više po ljudskim požudama nego po Božjoj volji'”.

Biskup Župan priznaje kako se “zaljubljeni mogu uteći pomoći i zagovoru sv. Valentina, o kojemu ima malo povijesnih podataka, osim onih da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom”.

“Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se častiti tek u 15. stoljeću, no ono što je
okrunilo njegov život i čime je stekao neuveli vijenac slave nije zaljubljenost već sveopća ljubav prema Ljubavi samoj, kojoj je bio vjeran do kraja i zato podnio mučeničku smrt”, upozorava biskup.

On usvojoj poruci za Dan braka govori i o “tri bračna oltara”: oltaru molitve – mjestu u domu gdje supružnici susreću s Gospodinom, zazivaju ga u pomoć oko životnih pitanja i u zajedničkoj molitvi slave njegovu nazočnost među njima; oltaru dogovora – obiteljskom stolu za kojim supružnici svoju vezu grade kroz razgovor o problemima zajedničkog života i koji služi da rad izvan kuće ne bi supružnike međusobno udaljio te oltaru uzajamnog sebedarja – bračnoj postelji u kojoj se izgrađuje odnos dijeleći ljubav i zadovoljstvo spolnog suživota, pri čemu surađuju s Bogom Stvoriteljem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s