SEKULARIZAM PO INKVIZICIJI

Nazadno učenje u nadirućem moru sekularizma

Poruka nade koju je „sveti otac“ ponudio svijetu prolazi izazove s kojima se Crkva suočava pred “nadirućim morem sekularizma”. Sekularizam kao pojava (to nije poštivanje ustavnih načela država) na putu je da se pokuša drugim metodama ugušiti u nadiranju. Glavni inkvizitor ima djelotvorne metode i za takav slučaj.

Obzirom se, po riječima glavnog vjeroučitelja, učenje Crkve  shvaća kao niz nazadnih zabrana i stavova, potrebno je takve stavove staviti u red. Idealan zadatak za inkviziciju, oprostite, Kongergaciju za nauk vjere.

Naprotiv, stvarnost koju predlaže Crkva je zapravo kreativna i vitalna i ima za cilj najpotpunije moguće ostvarenje velikog potencijala dobra i sreće koju je Bog usadio u svakoga od nas. Stanje ljudskih prava u svijetu, gospodarstva, naoružanja, bankarstva i ljudske patnje je takvo da ukazuje veliku kreativnost djelovanja Rimokatoličkog imperija i ogroman materijalno-financijski potencijal dobra i sreće za svećeničku kastu, a za narod je to postalo pitanje preživljavanja.

S jedne strane bogatstvo, sjaj zlata i dogme, a s druge sjaj i bijeda siromaštva.

Sredine nema.

Pravednost Božja ne nalazi u ovakvoj situaciji smisla jer bi, po učenju same Crkve, stanje nakon dvije tisuća godina trebalo biti idealno – savjeti imperatora, samozvanog zastupnika Isusova na zemlji, trebali su po logici stvari, s obzirom na veliku uloženu energiju generacija vjernika katolika u molitvama i materijalno-financijskim angažmanima, dovesti ovaj svijet u harmoniju i skladan odnos s Bogom.

Stanje koje smo opisali nije takvo.

Razuma malo.

 Glas  Koncila

 6.2.2010.

 Benedikt XVI.: »Crkveno učenje nije niz nazadnih zabrana i stavova«

 Previše često se učenje Crkve shvaća kao niz nazadnih zabrana i stavova, dok je, naprotiv, stvarnost koju predlaže Crkva zapravo kreativna i vitalna i ima za cilj najpotpunije moguće ostvarenje velikog potencijala dobra i sreće koju je Bog usadio u svakoga od nas, istaknuo je to papa Benedikt XVI. u petak u obraćanju škotskim biskupima koji se nalaze u pohodu ad limina u Vatikanu.

Papa, koji će posjetiti Škotsku u sklopu svoga pohoda Velikoj Britaniji u rujnu ove godine, osvrnuo se na izazove s kojima se Crkva u Škotskoj pozvana suočiti pred “nadirućim morem sekularizma” u toj zemlji.

Papa je spomenuo i pojedina očitovanja toga sekularizma: “Potpora eutanaziji pogađa u srce kršćansko shvaćanje dostojanstva ljudskog života. Najnoviji razvoji na polju medicinske etike i neke prakse koje se promiču na polju embriologije pobuđuju veliku zabrinutost. Ako se učenje Crkve na nekom od tih područja ugrožava, pa bilo to samo u maloj mjeri, kasnije je teško braniti puninu katoličkog nauka u cjelini”.

Stoga, kazao je Papa, crkveni pastiri moraju neprestano pozivati vjernike na potpunu vjernost Učiteljstvu Crkve i istodobno podupirati i braniti pravo Crkve da živi slobodno u društvu prema svojim uvjerenjima.

Papa ja zato zatražio od škotskih biskupa da pomognu ljudima shvatiti da Crkva nudi svijetu pozitivnu i poticajnu viziju ljudskog života, ljepote ženidbe i radosti očinstva. Ta je vizija, rekao je, ukorijenjena na beskrajnoj, preobražavajućoj Božjoj ljubavi prema svima nama.

Morate biti sigurni da to učenje predstavljate vjernicima tako da ga oni prepoznaju kao poruku nade, istaknuo je Sveti Otac. (ika / gk)

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=15282&act=view

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s