Pedofili na jezuitskoj gimnaziji u Njemačkoj

Deutsche welle

Priča dana | 05.02.2010

Pedofili na jezuitskoj gimnaziji

 Teški dani za katoličku crkvu u Njemačkoj: u međuvremenu je i treći redovnik katoličke crkve koji je predavao na uglednoj berlinskoj jezuitskoj gimnaziji ‘Canisius-Kolleg’ priznao da je seksualno zlostavljao učenike.

 Zasad su poznate najmanje 22 žrtve, ali svakog dana nova saznanja cure u javnost. I sada se svi pitaju: kako je to bilo moguće? I zašto nitko ranije nije reagirao?

Canisius-Kolleg je donedavno bila vrlo ugledna institucija – važila je za jednu od najboljih gimnazija u Berlinu, smještena u diplomatskoj četvrti na rubu parka Tiergarten. Godinama je ova katolička škola koju vode redovnici iz reda jezuita bila elitna srednja škola sa oko 800 učenika, u koju su svoju djecu slali pripadnici berlinskih “viših krugova“: liječnici, odvjetnici, manadžeri, političari…

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5216277,00.html

 

Ono što sada izlazi na vidjelo pokazuje međutim da je iza te blještave fasade puno toga bilo trulo i mračno. U priopćenju za javnost je sadašnji upravitelj škole, otac Klaus Mertens, objavio da je tijekom 70-ih i 80-ih godina u više navrata došlo do seksualnog zlostavljanja dječaka od strane pedofilski nastrojenih članova jezuitskog reda, te da se “ne radi o pojedinačnim slučajevima već o sustavnoj višegodišnjoj praksi”.

“Molim za oprost”

Na konferenciji za novinare koja je potom sazvana vrhovni njemački jezuit, provincijal otac Stefan Dartmann objavio je da se radi o najmanje 22 nekadašnja učenika, te ih zamolio za oprost: “Te žrtve nose sa sobom vrlo opterećujuća sjećanja i sada podižu svoj glas. Ja im se za to zahvaljujem. I u ime jezuitskog reda ih molim da oproste sva zlostavljanja koja su ovdje u školi doživjeli.“

Pritom se u ovom skandalu krije još jedan: ne samo da su učenici bili zlostavljani, već to i nije bila tajna. I ranijih je godina bilo naznaka o zlodjelima. Već 1981. godine je jedan od tadašnjih zlostavljanih učenika razgovarao o tome s tadašnjim rektorom Karl-Heinzom Fischerom. On mu je vrlo konkretno opisao kako je u više navrata u podrumu gimnazije bio prisiljen oranirati pred očima jednog od okrivljenih redovnika, oca Petera R., koji je predavao na školi. Rektor je potom obavijestio svog pretpostavljenog provincijala jezuitskog reda, nakon čega je otac Peter R. uklonjen sa škole. Ali protiv njega nikada nije bila podignuta optužnica, a jezuitski red se nije ispričao žrtvi. Sve je obavljeno u tišini, u tajnosti.

Zid šutnje

“Jednako tako, molim za oprost što u to vrijeme odgovorne osobe nisu obraćale pažnju, kao što je to bilo i moguće i potrebno, te što nisu djelovale kako se moralo“, zamolio je današnji provincijal Dartmann. Danas i najviši redovnici priznaju da se radilo o pravom “zidu šutnje“: “Slučajevi o kojima se sada govori u javnosti morali su tada ostati neotkriveni, jer žrtvama nitko nije vjerovao. I možda je upravo to važan dio odgovora na pitanje koje nas sve tišti: zašto ti događaji tada nisu dospjeli na svjetlo dana, već tek sada – zato jer mi danas žrtvama vjerujemo.“

Glavnu ulogu u rasvjetljavanju skandala odigrao je sadašnji rektor Canisius-Kollega otac Klaus Mertens, koji je u ovu školu došao 1994. godine. Njemu su se u povjerljivom razgovoru obratile dvije žrtve, napominjući da takvih slučajeva ima još više. Alarmiran tim razgovorom otac Mertens je poslao više od 500 pisama nekadašnjim učenicima iz 70-ih i 80-ih godina, s molbom da se jave ukoliko nešto znaju. Dosada su se javile 22 osobe koje su i same bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

Celibat – krivac zlodjela?

Mertens objašnjava zbog čega je to tako dugo trajalo: “Svatko tko ima imalo pojma o seksualnom zlostavljanju zna koliko je to bolno iskustvo. Žrtve se često zbog bliskosti s počiniteljima osjećaju krivima i srame se. Ponekad obrada te traume traje desetljećima. A potom je važno da oni nađu sugovornika iz one iste institucije u kojoj je do zlostavljanja dolazilo.”

Redovnici za koje se opravdano sumnja da su zlostavljali dječake sada su već u poodmakloj dobi, već duže vrijeme ne predaju školi. U smislu kaznenog zakona njihova su djela zastarjela. Jezuitski red se javno ispričao i žrtve zamolio za oprost, a u međuvremenu se toj isprici pridružio i Vatikan. No je li jedan od razloga za ova nedjela i celibat katoličkih svećenika i redovnika – o tome su mišljenja podjeljena.

Povjerenica za slučajeve seksualnog zlostavljanja reda Jezuita Ursula Raue, u svojoj je ocjeni suzdržana: “Vjerujem li u to? Da, vjerujem da to ima veze, ali za istražni postupak nije relevantno što ja vjerujem već samo što mi utvrdimo. No svakako ću se pozabaviti i pitanjem, da li ovakve muške organizacije otvaraju prostor za specifična seksualna opredjeljenja. Zasada je međutim još prerano o tome govoriti.”

Autor: Zoran Arbutina / dpa / ard / Spiegel Online

Odg. urednica: Marijana Ljubičić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s