Muke po krsnom listu

 

Jutarnji list

MJEŠOVITI BRAKOVI

Župnik optužuje paroha da vjernicima ne da krsni list 

U crkvu Sv. Ilije, koju vodi paroh Jovanović (na fotografiji sa srpskim rukometašima) dolazi sve manje ljudi

Vladimir Ivanov/CROPIX

Autor: Lada Kalmeta/Epeha

Objavljeno: 03.02.2010

Zadarski katolički svećenik prijavio je OESS-u paroha jer smatra da uskraćuje vjernicima pravo da promjene vjeru

ZADAR – Iz pravoslavne crkve svetog Ilije u Zadru jako se teško dobije krsni list koji traže vjernici pravoslavne vjere kako bi se mogli vjenčati u Katoličkoj crkvi. Sklapanje braka ne možemo obaviti bez krsnog lista. Bio sam svojedobno u situaciji da sam morao intervenirati preko OESS-a kako svećenik iz crkve svetog Ilije ljudima ne bi uskraćivao njihova prava tako što im ne da krsni list – kaže don Ivica Jurišić, župnik iz Murvice kod Zadra.

http://www.jutarnji.hr/don-jurisic–onima-koji-se-zele-vjencati-u-katolickoj-crkvi-paroh-ne-da-krsni-list-/533241/

Brojne neugodnosti

Kako Katolička crkva priznaje sakramente obavljene u Pravoslavnoj crkvi, kakvo je i krštenje, dovoljno je donijeti potvrdu o krštenju.

– Tada par koji se želi vjenčati, od kojih je jedno pravoslavne, a drugo katoličke vjere, ima dvije mogućnosti: prva je da i nakon vjenčanja svatko ostane pri svojoj vjeri, a druga da uđu u puno zajedništvo Katoličke crkve i oboje postanu katolici. Drugih slučajeva je, doduše, puno više, pa mislim da tu za SPC nastaje problem – rekao je don Jurišić.

– Kada sklapam mješovite brakove, svjedok sam da se iz crkve svetog Ilije jako teško dobije krsni list. Ljudi dožive brojne neugodnosti – kratko je rekao don Emil Bilaver, župnik u zadarskom predjelu Puntamika.

Zadarski paroh Petar Jovanović bio je neodređen kad je riječ o izdavanju krsnih listova, no potvrdio je navode koje je nedavno iznio za beogradski list Večernje novosti, na koje su reagirali mnogi zadarski svećenici.- Nisam rekao, kako se u Novostima navodi, da je lani 95 pravoslavaca povuklo krsne listove iz zadarske crkve svetog Ilije. Krsni listovi su većinom uništeni. No činjenica je da sve manje pravoslavaca dolazi u svetog Iliju, da u cijeloj prošloj godini nisam vjenčao ni jedan par i da sam krstio samo petero djece. A u istom razdoblju imao sam 20 sprovoda – rekao nam je paroh Petar Jovanović.

‘Pritisak sredine’

Rekao je i da je u cijelom Zadru samo šest kuća proslavilo blagdan svetog Jovana Krstitelja.

Zbog želje pojedinih Zadrana pravoslavne vjeroispovijesti da preuzmu krsni list iz svetog Ilije, Večernje novosti zaključuju da će “pritisak i politika hrvatskih vlasti Srbe potpuno izbrisati s popisa stanovnika zadarskog zaleđa”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s