TKO ZNA ZAŠTO JE BIO “SVET” I SADA PONOVNO NEŠTO ŠTO JE BIO?

Večernji list

Upitna brza beatifikacija Ivana Pavla II. zbog knjige “Zašto je sveti”

Knjigu je napisao mons. Slawomir Oder, postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II. Knjiga u izdanju kuće Rizzoli nije se svidjela predsjedniku Kongregacije za kauzu svetaca mons. Angelu Amatu jer se u njoj iznose neke pojedinosti koje su trebale ostati samo u dokumentima.

Autor: Silvije Tomašević/VLM

03.02.2010

Postupak beatifikacije Karola Wojtyle mogao bi se usporiti zbog sadržaja knjige “Zašto je sveti” koju je napisao mons. Slawomir Oder, postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II. Knjiga u izdanju kuće Rizzoli nije se svidjela predsjedniku Kongregacije za kauzu svetaca mons. Angelu Amatu jer se u njoj iznose neke pojedinosti koje su trebale ostati samo u dokumentima.

Jedan od objavljenih detalja koji se spočitava autoru knjige je da se Karol Wojtyla bičevao. Slawomir Oder citirao je jednu časnu sestru koja je iznijela kako je Ivan Pavao II. u ormaru držao remen kojim se bičevao kako bi se osjetio bliže Bogu, a taj remen je nosio i kada je iz Vatikana odlazio u papinski ljetnikovac u Castelgandolfo. Ocjenjuje se kako se takvo svjedočenje samo jedne časne sestre nije trebalo iznositi u knjizi.

– Ne vjerujem da se Wojtyla bičevao. No i to navodno svjedočenje časne sestre nije se smjelo iz dokumenata prenijeti u knjigu – ocjenjuje Adam Boniecki, bivši odgovorni urednik poljskog izdanja vatikanskog glasila Osservatore Romano.

– Neshvatljivo je da je upravo postulator Oder iznio neke pojedinosti koje su trebale ostati u dokumentima jer se time krši članak 122. pravila o procesima za beatifikaciju – dodaje Gianfranco Svidercoschi, Wojtylin biograf.

Drugi detalj koji je u Vatikanu naišao na kritiku je podatak da je Ivan Pavao II. namjeravao napustiti Petrovu stolicu. Svojedobno se mnogo pisalo i govorilo o eventualnoj ostavci Ivana Pavla II. Mons. Oder u knjizi potvrđuje kako je, kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, Ivan Pavao II. potpisao pismo u kojem je tražio da bude oslobođen papinske dužnosti u slučaju da mu bolest oduzme vitalnost. To pismo ostavke potpisao je 15. veljače 1989. godine, osam godina nakon atentata Ali Agce, u kojem je papa bio teško ranjen. Kasnije je papa Ivan Pavao II. donio odluku da će ipak ostati na Petrovoj stolici do svoje smrti. O tome da je nakon konzultacija s teolozima i kardinalima donio odluku da će ostati do kraja života poglavarom Katoličke crkve već smo pisali, ali je sada prvi put objavljeno da je Ivan Pavao II. već bio potpisao pismo ostavke. Da je to učinio, bio bi prvi papa koji napušta Petrovu stolicu od 1294. kada je to učinio Celestin V.

U knjizi je objavljeno i pismo kojim je Ivan Pavao II. oprostio svome atentatoru Aliju Agci koji ga je ranio 1981. na Trgu svetog Petra. Navodno se ni to pismo nije trebalo objaviti. Ivan Pavao II. umro je 2. travnja 2005. i trebao je biti beatificiran u listopadu 2010., ali postupak beatifikacije mogao bi imati prepreke na svom putu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s