Niška Banja, Božja volja

Novi List
Datum objave: 2.2.2010 u 11:29h
Trafika Predraga Lucića
Niška Banja, Božja volja…

Ne znam kakvi su geopolitički interesi Gospodina Boga u zemlji Srbiji, ali vidim da se posljednjih dana svojski trudi oko susreta svojih zemaljskih namjesnika koji bi se, voljom Njegovom, trebao dogoditi u Nišu 2013. godine, na proslavi 1700. obljetnice Milanskog edikta.

Zapeo Bog da na tu feštu u čast zakona kojim je rimski car Konstantin – inače rođeni antički Nišlija – zabranio progone kršćana, bude pozvan i papa Benedikt XVI. Upleo se prst Božji u ždrijeb za izbor novoga srpskog patrijarha, pa izvukao kuvertu s imenom vladike niškog Irineja, baš onog što je prije dva tjedna u ime Srpske pravoslavne crkve potvrdio da je poziv papi upućen.

Božja ruka nije mirovala, pa je novoga poglavara SPC-a povukla za jezik već na prvoj presici i navukla ga da izjavi kako su muslimani »prihvatljivi samo kad žive u manjini i kad su pognutih glava«. Je li Bog tu vragoliju izveo s namjerom da ukaže na duhovnu bliskost patrijarha Irineja s papom Benediktom koji je 2006. izazvao bijes muslimana kada se u Regensburgu razmetao citiranjem besjede Manuela II. Paleologa o proroku Muhamedu kao donositelju lošeg i nehumanog, te kao silniku sklonom da svoju vjeru širi mačem? Je li Bogu bilo po volji da se i Njegov vrhovni sluga u zemlji Srbiji nađe u istoj nevolji kao i vatikanski mu kolega, pa da se onda na istovjetan način pravda i ispričava zbog navodnog vađenja svojih riječi iz konteksta? Jesu li oba Božja namjesnika stavljena na istu kušnju kako bi im Svevišnji poručio da su stvoreni jedan za drugoga i da ih Njegovi putovi vode u Niš?

Samo vragolasti Bog zna hoće li njih dvojica i u Nišu slično zboriti o muslimanima. I hoće li se opet vaditi da su njihove riječi istrgnute iz konteksta. Pa makar to bio kontekst proslave Konstantinova edikta, donesenog 300 godina prije Objave Kur’ana.