Niška Banja, Božja volja

Novi List
Datum objave: 2.2.2010 u 11:29h
Trafika Predraga Lucića
Niška Banja, Božja volja…

Ne znam kakvi su geopolitički interesi Gospodina Boga u zemlji Srbiji, ali vidim da se posljednjih dana svojski trudi oko susreta svojih zemaljskih namjesnika koji bi se, voljom Njegovom, trebao dogoditi u Nišu 2013. godine, na proslavi 1700. obljetnice Milanskog edikta.

http://www.novilist.hr/2010/02/03/niska-banja-bozja-volja.aspx

Zapeo Bog da na tu feštu u čast zakona kojim je rimski car Konstantin – inače rođeni antički Nišlija – zabranio progone kršćana, bude pozvan i papa Benedikt XVI. Upleo se prst Božji u ždrijeb za izbor novoga srpskog patrijarha, pa izvukao kuvertu s imenom vladike niškog Irineja, baš onog što je prije dva tjedna u ime Srpske pravoslavne crkve potvrdio da je poziv papi upućen.

Božja ruka nije mirovala, pa je novoga poglavara SPC-a povukla za jezik već na prvoj presici i navukla ga da izjavi kako su muslimani »prihvatljivi samo kad žive u manjini i kad su pognutih glava«. Je li Bog tu vragoliju izveo s namjerom da ukaže na duhovnu bliskost patrijarha Irineja s papom Benediktom koji je 2006. izazvao bijes muslimana kada se u Regensburgu razmetao citiranjem besjede Manuela II. Paleologa o proroku Muhamedu kao donositelju lošeg i nehumanog, te kao silniku sklonom da svoju vjeru širi mačem? Je li Bogu bilo po volji da se i Njegov vrhovni sluga u zemlji Srbiji nađe u istoj nevolji kao i vatikanski mu kolega, pa da se onda na istovjetan način pravda i ispričava zbog navodnog vađenja svojih riječi iz konteksta? Jesu li oba Božja namjesnika stavljena na istu kušnju kako bi im Svevišnji poručio da su stvoreni jedan za drugoga i da ih Njegovi putovi vode u Niš?

Samo vragolasti Bog zna hoće li njih dvojica i u Nišu slično zboriti o muslimanima. I hoće li se opet vaditi da su njihove riječi istrgnute iz konteksta. Pa makar to bio kontekst proslave Konstantinova edikta, donesenog 300 godina prije Objave Kur’ana.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s