Jasenovac – zločin koji je podsticao Vatikan

Intermezo.ba

Jasenovac – zločin koji je podsticao Vatikan

BiH 02.02.2010 11:35 0

Časopis “Svijet Evrope” objavio je, povodom svjetskog Dana sjećanja na žrtve holokausta, da je “ustaški logor Jasenovac u nacističkoj marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) bio treći po veličini i vjerovatno najsvirepiji logor za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu”, te da je Vatikan imao važnu ulogu u poslijeratnom “pranju novca” i skrivanju ratnih zločinaca.

U opširnom i dobro dokumentovanom tekstu, pod naslovom “Jasenovac – holokaust koji je podsticao Vatikan”, časopis, u kome sarađuju ugledni evropski intelektualci, političari i državnici, navodi da se okrutnost u Jasenovcu “može objasniti više vjerskim nego nekim drugim razlozima”.

Finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila u svom tekstu navodi da je Jasenovac za nacističku Njemačku bio više oruđe za etničko čišćenje, dok je za ustaše ključnu ulogu imao “vjerski aspekt”.

On podsjeća da su lideri tadašnjeg ustaškog režima najavili da će “zaklati trećinu srpske populacije u Hrvatskoj, deportovati trećinu, a preostalu trećinu pokatoličiti”. Svako ko je odbio da bude pokatoličen bio je likvidiran.

“Može se reći i da je vjerski motiv i brutalnost krvnika bio vodeći princip u Jasenovcu. Poznato je da su 743 rimokatolička sveštenika bili pripadnici ustaškog pokreta i lično ubijali Srbe, Jevreje i Cigane. Jedno vrijeme Jasenovac je bio pod kontrolom fra Filipovića Majstorovića koji je priznao da je svojom rukom ubio 40 000 Srba”, piše Rusila.

Rusila ističe da je 1999. godine sudu u San Francisku podnesena tužba protiv Vatikanske banke, reda franjevaca, ustaša, Nacionalne banke Švajcarske i drugih kako bi bilo isplaćeno 100 miliona dolara odštete zbog učešća Vatikana u ratnim zločinima i pranju novca uzetog od srpskih, jevrejskih i romskih žrtava.

Tužbu su podnijeli preživjeli Srbi, Jevreji i Romi, rodbina žrtava, razne organizaciije koje su zajedno predstavljale 300 000 žrtava Drugog svjetskog rata.

Franjevci u Rimu pomagali su da se prošvercuje ustaško blago i da ustaški ratni zločinci izbjegnu pravdu dok je Vatikanska banka navodno prala dio novca od ustaškog blaga.

“Vatikan nije samo gomilao zlato koje su Hrvati opljačkali već je pomagao i u bjekstvu uz odobrenje tadašnje američke Kancelarije za stratešku službu (OSS) i britanskog “Em-Aj siks” (MI6).

Primjera radi, 1986. godine američka vlada objavila je dokumente iz kojih se vidi da je Vatikan organizovao let ustaškog lidera Ante Pavelića iz Evrope u Argentinu uz još 200 višerangiranih zvaničnika iz njegovog režima.

Pavelić je dobio utočište Vatikana, Španije i Argentine – navodi “Svijet Evrope.”

List ističe da je ustaški ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković neskriven živio u Kaliforniji od 1949. godine do 1986. godine kada je konačno deportovan u tadašnju SFRJ i osuđen za ubistva.

U osvrtu “Svijeta Evrope” navode se podaci internetske enciklopedije “Vikipedija”, “Enciklopedije holokausta”, izraelskog centra “Vad Jašem” i drugih izvora, a daju se i adrese internet stranica, koje nude mogućnost da se pregledaju dokumentarni filmovi o Jasenovcu.

Tužba protiv Vatikanske banke u San Francisku i dalje je u toku. Vatikanski advokati su tri puta pokušali da ospore tužbu, nakon čega je Vrhovni sud SAD odbacio njihove zahtjeve.

U ljeto 2008. godine izraelski ambasador u Hrvatskoj Šmuel Mejrom oštro je kritikovao organizaciju sahrane bivšeg komandanta koncentracionog logora Jasenovac Dinka Šakića, ističući da se time vrijeđa sjećanje na ubijene u tom logoru.

“Ubijeđen sam da je većina hrvatskog naroda šokirana načinom sahrane Šakića, koji je nosio ustašku uniformu. Takođe osuđujem i neodgovarajuće riječi sveštenika koji je vodio službu i rekao da je Šakić “bio uzor za sve Hrvate`”, rekao je tada Mejrom.

(Srna)