Njemačka:Isusovci na sudu zbog pedofilije

Slobodna Dalmacija

31.01.2010. | 19:29

Njemačka: isusovci uskoro na sudu zbog pedofilije

U dvjema katoličkim školama u Njemačkoj traje proces sakupljanja dokaza protiv isusovačkih svećenika koji su u 70-im godinama seksualno zlostavljali nekoliko dječaka. Proces protiv svećenika za to kazneno djelo nikada dosad nije pokrenut.

 http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/90021/Default.aspx


Berlinsko tužiteljstvo istražuje navodna kaznena djela koja su u vremenskom periodu od 1975. do 1982. godine počinila dvojica preminulih svećenika. Ipak, bez obzira na prikupljene dokaze, tužba protiv svećenika neće moći biti podignuta jer su djela otišla u zastaru, prenosi Index.

Kaus Merte, ravnatelj berlinske gimnazije Canisius koju vodi isusovački red je rekao da provodi istragu kako je njegov prethodnik reagirao na priznanje kaznenih djela od strane jednoga od svećenika. Drugi svećenik je optužbe protiv njega odbacio.

Ravnatelj gimnazije St. Blasius u istoimenom gradu na jugu Njemačke, Johannes Seigner je danas izjavio da provodi istragu u svojoj školi, jesu li se i u toj ustanovi događala seksualna zlostavljanja djece, jer je u 80-im godinama u toj školi predavao svećenik koji je priznao svoje zločine.

Seksualno zlostavljanje je objavljeno nakon što je jedan bivši profesor te škole učenicima škole poslao pisanu ispriku zbog svojih nedjela. Učitelj je zlostavljanje priznao i nakon toga je 1991. godine napustio isusovački red i otišao živjeti u Čile.

Događaj je u Njemačkoj oživio kritike na račun vodstva katoličke crkve jer je prikrivala seksualno zlostavljanje djece, umjesto da ih je prijavila policiji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s