Nečastivi

Da li možemo prepoznati tračak svjetlosti u istinskom učenju Isusa Krista kao temelju budućnosti bez građevina nastalih na pijesku egzorcizma?

Današnje vrijeme pripada nečastivom i treba ga istjerati egzorcističkim činima iz katolika. Otprilike tako nekako bi mogli sažeti poruku Vatikana vezano za Zadarsku nadbiskupiju.

Od pradavnih dana inkvizicije (18.studenog 1198.godine) križarsko opsjedanje Zadra piše povijest Zadarske nadbiskupije koja je podređena Vatikanu.

Obzirom je na području te Nadbiskupije nečastivi osobito jak jer “sveti otac” ne vjeruje u sposobnost hrvatskog kardinala i njemu podređenih nadbiskupa u rukovođenju samim sobom (u ovom slučaju presedan je to što se ne zna tko je tko u smislu podređenosti, odnosno nadređenosti, jer bi Crkva rimokatolička trebala biti jedinstvena i jedna bez obzira na “teritorije” i granice umova) potrebito je učiniti sve da se jake snage prošlosti (bogumili) ne pojave odnekud na spomenutim prostorima.

Crkva ne vjeruje sama sebi i svojim sposobnostima “nazovi zastupanja” Isusa Krista na ovim područjima. Papa Inocent III, kao prednik sadašnje “svetosti” svojim duhom i dalje inkvizira i egzorcira i puše na hladno – iako je Papa Ivan Pavao II napisao knjigu “Ne bojte se”.

Čega se “jedinstvena i jedna, presveta majka Crkva” boji?

Odgovor leži u knjizi ‘Kako prepoznati zamke Zloga’, u kojoj nasljednik preminulog nadbiskupa Prenđe, gosp. Bolobanić opširno obrađuje temu egzorcizma, a i sam se bavi egzorcizmom.

Sam sebe se bojati znači i strahovati od vlastite pozicije koja je sazdana na temeljima sagrađenim u pijesku: Isus je poučavao da će se takve građevine u olujama i nevremenima svoga “nečastivog Ja” srušiti kao kule od karata.

T-portal-hr/Hina/Jutarnji.hr

31.01.10.

ZADARSKA NADBISKUPIJA

Egzorcist don Bolobanić naslijedio Prenđu

Privremeni upravitelj zadarske nadbiskupije nakon smrti nadbiskupa Ivana Prenđe je don Milivoj Bolobanić, inače župnik Kraljice mira u zadarskoj župi Stanovi.

On je u subotu poslijepodne, većinom glasova, izabran na sastanku Zbora savjetnika te nadbiskupije, potvrdila je glasnogovornica Zadarske nadbiskupije Ines Grbić. U sastavu Zbora je šest svećenika koje je odabrao pokojni zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa koji je u subotu sahranjen.

O imenovanju privremenog upravitelja zadarska će nadbiskupija posredovanjem papinske nuncijature izvijestiti Vatikan.
Iako se očekivalo da će ovih šest svećenika između sebe izabrati upravitelja, odluka je ipak pala na vanjskog kandidata mons. Bolobanića, iskusnog 73-godišnjeg svećenika, nekadašnjeg generalnog vikara.

Bolobanić je u Hrvatskoj poznat po knjizi ‘Kako prepoznati zamke Zloga’, u kojoj opširno obrađuje temu egzorcizma, a i sam se bavi egzorcizmom. U jednom od intervjua je tvrdio i da Severinu ‘polako zaposjeda Nečastivi’.

U javnosti se nagađalo da će Zbor savjetnika između sebe za privremenog upravitelja izabrati mons. Ivicu Mustaća, jednog od najbližih suradnika pokojnog nadbiskupa Prenđe i dosadašnjeg generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, koji je i katedralni župnik u Zadru, piše Jutarnji.hr.

Pokopan omiljeni nadbiskup

U zadarskoj katedrali sv. Stošije u subotu je pokopan zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, koji je iznenada preminuo u Zagrebu u ponedjeljak, 25. siječnja, u 71. godini.  U posljednjem ispraćaju omiljenog nadbiskupa sudjelovali su, uz mnoštvo vjernika, svi hrvatski biskupi, svi biskupi iz BiH, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj , te predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Muslimanske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Tisuće vjernika iz zadarske nadbiskupije i iz cijele Hrvatske došlo je danas ispratiti nadbiskupa Prenđu na posljednje počivalište. Zadarska katedrala sv. Stošije bila je prepuna kao i trg ispred nje, na kojemu je bio postavljen video zid kako bi građani mogli pratiti sprovodni obred u katedrali.

Lijes s tijelom zadarskog nadbiskupa msgr. Ivan Prenđe položeno je u kriptu unutar zadarske katedrale sv. Stošije, grobnicu svih zadarskih nadbiskupa.

Misu zadušnicu, uz sudjelovanje svih biskupa i velikog broja svećenika, redovnika i redovnica, te uz pjevanje katedralnog zbora predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Knjiga žalosti u povodu smrti nadbiskupa Prenđe bit će otvorena još osam dana u zadarskoj katedrali sv. Stošije.